Kým nebudú vyhlášky hlavného hygienika zrušené zákonom alebo súdom, sú platné,“ hovorí právnik Géci (VIDEO)
19 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Mnohí ľudia sa rozhodli ignorovať nosenie rúšok či respirátorov na verejnosti, čím sa dostali do problémov s políciou a úradmi. Právnik Marek Géci vo videu na sociálnej sieti radí dodržiavať aktuálne vyhlášky, ktoré môže zrušiť len úprava zákona alebo súd.


Nenosením rúška s narobilo problémy už veľa Slovákov, ktorých zadržala na ulici polícia, alebo priamo na mieste museli zaplatiť pokutu. Niektorí sa rozhodli súdiť, pretože to považovali za porušenie ich práva, lenže, podľa právnika Mareka Géciho, šancu že uspejú majú veľmi malú. Aj preto nahral krátke video, v ktorom ľuďom niektoré veci vysvetľuje.
Mikasove vyhlášky sú porušovaním základných práv občanov

„Pred mesiacom som spustil právnu pomoc a radím zdarma občanom počas pandémie. Ponúka rýchle riešenie, ako je možne sa vyhnúť testovaniu a šikane,“ vysvetľuje na začiatku videa Marek Géci, ktorému prišlo veľké množstvo správ na stránku jeho právnej pomoci, kde pomáha ľuďom poznačeným pandémiou. „Snažíme sa im pomôcť a poradiť im, ako riešiť svoje osobné problémy, ktoré u nich nastali počas pandémie,“ uvádza právnik a dodáva, že medzi otázkami, ktoré mu chodia sú také, v ktorých sa ľudia pýtajú, ako s tým testovaním ďalej, či musia deti ísť na testy, či rodičia musia ísť na test aby mohli ísť deti do škôl, alebo či musia ísť naďalej na testy aby mohli chodiť do práce.



„Mikasove vyhlášky je porušovanie práv občanov. Ak chceme obmedzovať nejaké ľudské práva, tak to môžeme robiť iba na základe zákona. Toto sa momentálne na Slovensku, podľa môjho názoru nedeje. Niektorí ľudia, vrátane právnikov, ľudí síce „vyhecovali“, aby nenosili rúška, lenže títo ľudia mali potom z toho problémy, pričom tí, ktorí im to radili im následne nijako nepomohli,“ hovorí vo videu Géci, ktorý tiež považuje vyhlášky Jána Mikasa a Úradu verejného zdravotníctva, keď musíme byť podmieňovaní nástupom detí do škôl testami, alebo testami rodičov, aby ich deti mohli ísť do škôl, alebo že môžeme chodiť do práce iba na základe toho, že musíme ísť na testy za porušovanie ľudských práv.

Drzosť kráľa Mikasa z pohľadu právnika
"Chucpe kráľa Mikasa" Píše ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka vo svojom publikovanom zamyslení za končiacim sa týždňom. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Aj keď sú vyhlášky protiprávne, napriek tomu sú záväzné

Tieto práva nám môžu byť obmedzované na základe zákona, a to sa, podľa Géciho, nedeje. „Na druhej strane tieto, podľa mňa protiprávne vyhlášky, pokiaľ nejaký štátny orgán alebo súd nezruší, tak sú, bohužiaľ, pre školy, riaditeľov aj zamestnancov záväzné. Áno, my môžeme protestovať, ale tí ľudia to musia robiť preto, že tu je totálny Covid chaos. Ľudia už nevedia čo majú, čo môžu a čo je založené na nejakých právnych základoch. Jednoducho tí ľudia sa už boja všetkého. Držia sa teda vyhlášky, pretože sa boja, že budú sankcionovaní, pokutovaní, teda že budú mať jednoducho nejaké problémy z toho, že nebudú plniť to, čo je vo vyhláškach,“ vysvetľuje ďalej právnik, podľa ktorého ak tieto vyhlášky nezruší nejaký orgán alebo súd, a nebude to zmenené či upravené zákonom, tak sme oklieštený. Môžeme sa odvolávať na ústavu, na svoje práva, ale tie vyhlášky tu sú a budú tu.

„Jedna z možností, ako sa vyhnúť testovaniu, je navštíviť svojho všeobecného lekára, dať si urobiť odber krvi, z ktorej vám zistia protilátky na COVID-19. Ak tieto protilátky budú dostačujúce, na základe toho vám všeobecný lekár vystaví dokument, kde bude napísané, že ste prekonali Covid, a podľa novej legislatívy by ste mali byť chránení 180 dní voči tomu, aby ste museli chodiť na nejaké podmienené testovanie,“ radí Marek Géci a dodáva, že týmto dokumentom sa môžu ľudia preukazovať nielen zamestnávateľovi, ale aj v škole ako jeden zo zákonných zástupcov svojho dieťaťa, že máte prekonaný Covid. Marek Géci v závere videa vyzýva vládu, aby tieto krvné odbery po Covide boli zadarmo a ľudia si ich nemuseli platiť.

Právnik Drgonec: Nepustiť do škôl neotestované deti by bolo hrubé porušenie povinnosti štátu!
Na slovenskej politickej scéne sa v posledných dňoch vedie dosť ostrá diskusia na tému návratu detí do školských lavíc. Premiér je síce za ich čo najskorší návrat, ale musia byť predtým otestované. Proti takémuto kroku je aj expert na ústavné... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.