Spoločnosť SpaceX získala zmluvu s NASA na vývoj a výrobu lunárneho pristávacieho modulu Artemis
17 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Americká vesmírna agentúra NASA uzavrela zmluvu so spoločnosťou Elona Muska SpaceX na výstavbu mesačného pristávacieho modulu, informuje portál RT.


NASA si vybrala SpaceX „na pokračovanie vývoja prvého komerčného pristávacieho modulu pre ľudí, ktorý bezpečne dopraví ďalších dvoch amerických astronautov na mesačný povrch“, oznámila v piatok agentúra.

"Aspoň jeden z týchto astronautov sa zapíše do histórie ako prvá žena na Mesiaci. Ďalším cieľom programu Artemis je pristátie prvej osoby inej pleti na mesačnom povrchu,“ dodala NASA.



„Týmto ocenením NASA a naši partneri dokončia prvú demonštračnú misiu s posádkou na povrch Mesiaca v 21. storočí, keď agentúra urobí krok vpred v oblasti rovnosti žien a dlhodobého prieskumu hlbokého vesmíru.“ Uviedla to Kathy Luedersová, administrátorka Riaditeľstva ľudských misií pre výskum NASA.

Celková hodnota „pevne stanovenej ceny kontraktu“ so spoločnosťou SpaceX je 2,89 miliárd dolárov.

Program Artemis, ktorý oznámil bývalý prezident Donald Trump v roku 2017, mal pôvodne za cieľ pristáť na Mesiaci do roku 2024, je oneskorený z dôvodu nedostatku financií zo strany Kongresu. Pri udržiavaní bežiaceho programu na súčasnej úrovni financovania sa zdá, že Bidenova administratíva prikladá vyššiu prioritu identite nasledujúcej posádky.

Ruskí vedci plánujú uviesť na trh prvú vakcínu proti Covid-19, ktorá sa bude dať vypiť
Každý, kto má strach z ihiel, by si čoskoro mohol vydýchnuť. Tím vedcov z Petrohradu predstavil experimentálnu vakcínu, ktorú bude možné vypiť, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca