Povedie spolupráca USA a Japonska k technológii 6G?
17 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Japonský premiér je na návšteve v USA. Jednou z diskutovaných tém budú moderné technológie a ich zabezpečenie, informuje portál Argument.

Japonský premiér Jošihide Suga a americký prezident Joe Biden sa nachádzajú v nezávideniahodnom postavení. V oboch krajinách zavádzajú mobilné telekomunikačné siete piatej generácie (5G). Na to, aby splnili prísľub vyšších rýchlostí, ktoré pomôžu posilniť ich hospodárstva, majú sieťoví operátori v USA i Japonsku len málo domácich predajcov hardvéru, s ktorými by mohli spolupracovať.

Namiesto toho sú nútení voliť medzi hardvérovými komponentmi vyrobenými čínskymi spoločnosťami. To je však považované za neprijateľné ohrozenie národnej bezpečnosti. Alebo môžu obchodovať s európskymi či juhokórejskými firmami, ktoré sú drahšie. Toto je jedna z otázok súvisiacich s Čínou a technologickými pretekmi, o ktorých budú Biden a Suga diskutovať.

Moskva spustila vysokorýchlostnú 5G sieť. Obyvatelia sú nadšení (VIDEO)
Vysokorýchlostnú 5G sieť dnes otestovali obyvatelia Moskvy. Pre portál RT uviedli, že sú z nej nadšení a nemajú žiadne obavy. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Hoci sa siete 5G ešte len stávajú komerčne dostupnými, americkí a japonskí tvorcovia politík už zvažujú, ako môžu svojich de facto národných šampiónov pripraviť na špičkové technológie "6G" alebo "Beyond 5G". Existuje mnoho spôsobov, ako môžu tvorcovia politík zaujať koordinovaný a proaktívny prístup k zaisteniu bezpečnosti siete a obchodnej konkurencieschopnosti v nadchádzajúcich desaťročiach.

Partnerstvo verejného a súkromného sektora, ako sú miniatúrne falošné mestá postavené za účelom testovania technológií umelej inteligencie, inteligentných domov a automobilov bez vodiča, by malo do svojich portfólií zahŕňať aj nové sieťové zariadenia a podľa potreby koordinovať prácu prostredníctvom vládnych agentúr.

Dva také príklady zahŕňajú samostatné testovacie platformy v Michigane a v blízkosti hory Fuji, poskytujúce spojencom dvakrát toľko výskumných možností. Relatívne malé množstvo nového vládneho financovania by mohlo uľahčiť zdieľanie údajov a určitú deľbu práce, aby sa maximalizovala hodnota investícií.

Je dôležité si uvedomiť, že pri zvažovaní národohospodárskeho rozvoja nie sú telekomunikačné siete budúcej generácie samoúčelné. Ide skôr o prostriedky, ktoré umožnia vznik budúcich priemyselných odvetví, zvýšia produktivitu existujúcich a zlepšia životnú úroveň.

Spoločnosť SpaceX získala zmluvu s NASA na vývoj a výrobu lunárneho pristávacieho modulu Artemis
Americká vesmírna agentúra NASA uzavrela zmluvu so spoločnosťou Elona Muska SpaceX na výstavbu mesačného pristávacieho modulu, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca