Bekmatov: Pani europoslankyňa, strategických vecí máme z Ruska viac, ako si myslíte
17 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa už nie raz vyjadrila k niečomu, čo vzápätí vyvolalo vášne. Aj tentokrát sa dočkala na svoje slová reakcie, ktorú jej v statuse zaslal Artur Bekmatov, predseda strany Socialisti.sk.


Artur Bekmatov sa rozhodol zareagovať na status Ďuriš Nicholsonovej, presnejšie na otázku, ktorú mala položiť v súvislosti s Ruskom. Europoslankyňa sa mala spýtať, že „čo strategické a prínosné máme my ako krajina od Ruska, keď si až toľko slovenských občanov myslí, že Rusko je náš najväčší strategický partner. A prečo ho považujú za obeť?“

Predseda strany Socialisti.sk sa preto rozhodol, že Ďuriš Nicholsonovej odpovie slušne a veľmi jednoducho. Tak, aby to pochopila.
Z tak nenávideného Ruska máme strategický plyn, ropu, železnú rudu aj jadrové palivo

„Vážená pani europoslankyňa, strategické máme od Ruska tieto veci:

Plyn - 90 percent plynu dovážame. A väčšinu z neho práve z Ruskej federácie. Ak prídete z Bruselu domov a zapnete si plynový sporák, bude v ňom ruský plyn. Ten živí aj štátny podnik Slovenský plynárenský priemysel a jeho dcérsku spoločnosť Eustream. Ďalej za tranzit ruského plynu cez územie SR inkasujeme od ruskej strany ročne okolo 600 miliónov eur.

Ropu - ropovodom Družba priteká na Slovensko takmer všetka ropa. Keď sa vrátite domov z Bruselu, choďte si zabicyklovať do Ružinova. Uvidíte tam rafinériu Slovnaft, ktorá spracováva ruskú ropu do benzínu, nafty a ďalších produktov. Túto ropu do Slovnaftu priváža štátny podnik Transpetrol.

Železnú rudu - ak náhodou niekedy zavítate do Košíc, najväčší miestny podnik US Steel s 10 000 zamestnancami spracováva železnú rudu, ktorú dovážame z dvoch miest – z Ukrajiny a z Ruska (z oblasti Kursku, Belgorodu a Voronežu). Import sa realizuje prostredníctvom lokomotív štátneho ZSSK Cargo zamestnávajúceho 5 000 zamestnancov. Táto spoločnosť nazvala import železnej rudy ´chrbtovou kosťou nákladnej dopravy na Slovensku´.

Jadrové palivo - Obe jadrové elektrárne Mochovce i Jaslovské Bohunice produkujú elektrickú energiu z jadrového paliva, ktoré importujeme z Ruskej federácie. Keď si nabudúce v bratislavskom byte zapnete nejaký spotrebič, tak pravdepodobne pôjde na elektrinu vyrobenú z ruského jadrového paliva.“

L. Ďuriš Nicholsonová: Zaujímalo by ma, čo prínosné máme my ako krajina od Ruska
Lucia Ďuriš Nicholsonová reaguje na novinky. Americký think-tank GLOBSEC robil opäť svoj každoročný prieskum v Európe, zameraný na nálady obyvateľstva vo vzťahu k Rusku. Výsledky prieskumu ju nepotešil. Vyšlo, že Slováci majú Rusko radi. Zo... Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Petra Demková

Na Slavíne pochovaných 6 845 sovietskych vojakov je cena zaplatená za naše oslobodenie

A aby toho nebolo málo, ako správny socialista Bekmatov pripomína europoslankyni aj oslobodenie našej vlasti sovietskou armádou. „Keď sa najbližšie vrátite z Bruselu do Bratislavy, vyjdite si v centre mesta Puškinovými schodmi na Slavín. Je tam pochovaných 6 845 sovietskych vojakov. To je cena zaplatená za naše oslobodenie. Náš večný dlh, ktorý nikdy nebudeme môcť splatiť, ale ktorého splatenie od nás ani nikto nežiada. Tieto obete – tisíce chlapov, najmä z Ruska, ale aj Ukrajiny, Kaukazu či strednej Ázie, nie sú obetou komunistickej Moskvy, alebo Putinovho Ruska. Je to súčasť obety, ktorú podstúpili národy bývalého ZSSR za nás všetkých“ píše Bekmatov.

&id=144236145934519

„Vážená pani europoslankyňa, pokúsil som sa vám načrtnúť aspoň tie veci, ktoré sú pre Slovensko a jeho obyvateľov strategické. Pevne verím, že ste si po prečítaní tohto textu rozšírili obzory, pochopili nálady obyvateľov, ktorých v europarlamente zastupujete, a že vaša najbližšia návšteva Slovenska bude na základe mojich tipov inšpiratívna,“ odkazuje predseda strany Socialisti.sk europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej.

Matovič musí odísť z vlády a najlepšie aj z politiky. Len kto ho prinúti? dumá Nicholsonová
Je zvláštne, ako dokázal Igor Matovič za čosi viac ako rok prehodiť kabát. Aký bol v opozícii a aký je teraz mu pripomenula na sociálnej sieti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik