Baťová nemala spolitizovať Sputnik, myslí si Sulík
17 | 04 | 2021 I Gabriel Matta

Už aj Sulík priznáva: Baťovej veta o tom, že Sputnik v 40-tich krajinách spája len názov bola politickým vyjadrením, ktoré tam nemalo byť.


Predseda SaS Richard Sulík považuje za chybu, že ŠÚKL na čele s Baťovou dal do stanoviska o Sputniku aj vetu o tom, že Sputnik V v 40-tich krajinách spája len názov. Myslí si, že to je politické vyjadrenie. Sulíkove vyjadrenie odznelo v relácii Sobotné dialógy na Slovenskom rozhlase.

Richard Sulík dostal v relácii otázku čo si myslí o takomto vyjadrení ŠÚKLu o rozdielnosti Sputnika v 40-tich krajinách. Sulík odpovedal pre mnohých liberálov prekvapivo: „Vnímam to skôr ako politické vyjadrenie, ktoré možno pani riaditeľka tohto ústavu pani Baťová aj nemusela mať.“ Následne však Sulík dodal, že kvôli tejto jednej vete netreba robiť štátnu aféru.
„Svätica Baťová“

Po negatívnom stanovisku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k ruskej vakcíne Sputnik V, liberálny mainstream vyhlásili Zuzanu Baťovú doslova za sväticu. Pochvalné články v liberálnych médiách, návšteva prezidentky Čaputovej, nominácia na významné ocenenie, divadielko z kyticami, ktoré zorganizovali mimovládkari a aktivisti zo strany Progresívne Slovensko, atď.

Baťová nie je anjel! Na internete sa objavili zaujímavé informácie o riaditeľke ŠÚKL
Igor Matovič tvrdí, že problémy okolo vakcíny Sputnik V spôsobil Štátny ústav pre kontrolu liečiv, čo jeho riaditeľka Zuzana Baťová popiera. Že v tom ale môže mať prsty aj ona sama naznačuje článok, ktorý na svojom profile zverejnil doktor Peter... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Baťovej stanovisko k ruskej vakcíne však okrem odborných vyjadrení obsahuje aj kontroverzné a skôr politické vyjadrenia, ktoré sa javia, že mali za cieľ poškodiť reputáciu ruskej vakcíny. „Podľa publikovaných správ by sa Sputnik V mal používať v približne 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny spája len názov,“ píše sa v „odbornom“ stanovisku ŠÚKLu.

Takáto veta sa hodí skôr do novinového titulku (čo bolo asi aj cieľom Baťovej) než do odborného posudku slovenskej vedeckej inštitúcie, akou je ŠÚKL. Na základe čoho to Baťovej ŠÚKL tvrdí? Ak zároveň v rovnakom posudku píše, že nemá dostatok dokumentácie a nedokáže porovnať konzistentnosť rôznych šarží vyrobených na rôznych miestach?
Baťovej politické vyjadrenie o Sputniku sa dostalo na titulky svetových médií

Problém je však tom, že práve táto politická veta, ktorá nemala čo hľadať v odbornom posudku je najviac citovanou v slovenských médiách hlavného prúdu a dostala sa aj do významných svetových médií, čo výrazne ničí reputáciu ruskej vakcíny Sputnik V. Ak by chcel niekto zničiť konkurenciu západným vakcínam, lepšiu propagandistickú vetu ako Baťová by nevymyslel.

Osoba, ktorá uprednostní akúkoľvek ideológiu pred záujmami obyvateľov krajiny by nemala zastávať žiaden úradnícky post a navyše takýmto okatým spôsobom robiť hanbu slovenskej vede. Kto chce propagovať západom vyrábané vakcíny a robiť antikampaň ruskej vakcíne, mal by sa zamestnať v prozápadne orientovaných a propagnadou presiaknutých farmafirmách a nie v štátnom ústave, ktorý by mal požívať dôveryhodnosť. Túto skutočnosť nenapraví ani celý kamión kytíc.

Laššáková: Dezinformácie sú pre Denník N typické. Médiá si zo Slovenska urobili laboratórium
Právnička Judita Laššáková upozorňuje na niekoľko prípadov, keď médiá rozohrali nepeknú hru a postavili sa do roly sudcov. Denník N si v minulosti dovolil – a dokonca aj chybne - informovať o hlasovaní členov senátu. Za omyl sa nikdy... Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Petra Demková