Americké banky majú príliš veľa peňazí
17 | 04 | 2021 I Preklad: Lukáš Leca

Na jar 2020 sa na dlhopisových trhoch objavil problém nedostatku hotovosti. Globálny skok doláru spôsobil prudký nárast výnosov dlhopisov, ktoré sa pohybujú inverzne k cenám, pričom následne začal dolár prudko stúpať aj na menových trhoch. Čo spôsobilo, že obchodovanie s cennými papiermi, zvyčajne najlikvidnejším trhom na svete, takmer vyschlo. Dnes sa objavuje opačný problém: prebytok peňazí, ktorý vyplýva z reakcie Federálneho rezervného systému na minuloročnú krízu, informuje portál Economist.


Centrálna banka nakupuje dlhopisy za hotovosť, čo znie ako jednoduchá zámena aktív za aktíva. V skutočnosti sa tak napučiava bankový systém. Keď Fed kupuje aktíva na sekundárnom trhu, povedzme od dôchodkového fondu, nemôže fondu platiť z vytvorených elektronických peňazí, pretože tieto takzvané „rezervy“ môžu mať iba banky.

Namiesto toho fond získa novo vytvorený vklad vo svojej banke a banka získa novovytvorenú rezervu vo Fede. Banka sa zväčší s novým záväzkom a novým majetkom. To isté sa stane aj vtedy, keď banka odkúpi čerstvo emitovaný dlh na aukcii cenných papierov a potom ho predá Fedu. Keď vláda použije prostriedky, ktoré zhromaždila, napríklad posielaním šekov domácnostiam alebo platbami svojim zamestnancom, bankový systém rastie.

Vedci vytvorili prvé krížené embryá človeka a opice, ktoré dokážu prežiť až 20 dní
Medzinárodný tím vedcov so sídlom v Číne a Spojených štátoch úspešne vypestoval krížené embryá človeka a opice, ktoré dokážu prežiť až 20 dní, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Pri fungovaní oboch mechanizmov v pandémii vzrástli aktíva a vklady Fedu v bankách tandemovo (pozri graf). Bilancia najväčšej americkej banky JPMorgan Chase vzrástla v roku 2020 z 2,7 USD na 3,4 USD, pretože vklady vzrástli o 35%.

The economist


Hotovosť sa aj naďalej v bankách nabaľovala. Od minulej jari vydal štát viac dlhopisov, ako potreboval na financovanie svojich mimoriadnych núdzových stimulov v roku 2020. Výsledkom bolo, že „hlavný účet štátnej pokladnice“ (všeobecný bežný účet, ktorý používa ministerstvo financií a z ktorého vláda USA realizuje všetky svoje oficiálne platby) vzrástol z približne 350 miliárd dolárov začiatkom roku 2020 na zhruba 1,3 bilióna dolárov 11. marca. Väčšina z týchto peňazí sa ale čoskoro použije na nový stimulačný program prezidenta Bidena, ktorý zahŕňa finančnú podporu vo výške 1 400 dolárov pre väčšinu Američanov.

Ministerstvo financií signalizovalo, že zostatok do konca júna klesne na 500 miliárd dolárov. A súčasný zákon, ktorý bol prijatý naposledy, keď sa americký dlhový strop zrušil, vyžaduje, aby zostatok do augusta klesol na zhruba 120 miliárd dolárov. Akýkoľvek pokles na účte znamená ešte viac vkladov a rezerv pre banky, okrem tých, ktoré vložil Fed.

Množstvo hotovosti má dva hlavné účinky. Prvým je to, že to spôsobilo pokles úrokových sadzieb na trhu federálnych fondov, na ktorom si banky cez noc napožičiavali rezervy. Cieľom Fedu je udržať mieru federálnych fondov na 0-0,25%, v rámci pásma však klesá a v súčasnosti je na úrovni 0,07%. Pretože banky majú bohaté rezervy, sadzba federálnych fondov je ekonomicky nevýznamná. Avšak sadzby na trhoch so zabezpečeným poskytovaním pôžičiek alebo „repo“, ktoré sú pre reálnu ekonomiku oveľa dôležitejšie, sa tiež blížia k negatívnemu teritóriu. Referenčná sadzba zabezpečeného financovania je iba 0,01%, pričom výnos mesačných štátnych pokladničných dlhopisov je iba 0,03%.

Nové dokumenty odhalili účasť Brazílie na prevrate v Čile, ktorý bol podporovaný aj USA
Účasť Washingtonu na násilnom zvrhnutí demokraticky zvolenej vlády Čile v septembri 1973 je už všeobecne známa. Avšak kľúčová úloha, ktorú zohrala Brazília, doteraz tak jasná nebola. Píše v komentári Kit Klarenberg. Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca


Druhým efektom je, že bankám zostáva ponechaný nižší pomer základného imania a aktív, čo sťažuje dodržiavanie minimálnych kapitálových požiadaviek stanovených regulátormi. Jedným z pravidiel je „doplnkový pákový pomer“ (slr), ktorý vyžaduje, aby sa veľké banky financovali vlastným kapitálom v hodnote najmenej 5% ich celkových aktív. V marci 2020 regulačné orgány vyňali zo slr hotovostné rezervy aj štátne dlhopisy, pričom uznali, že núdzové opatrenia Fedu rozšírením bankových aktív spôsobili, že tieto väzby boli užšie viazané. Platnosť výnimky však končí na koncom marca.

Ak nebudú oba faktory vyriešené, môžu sa trhy správať zvláštne. Ak sa krátkodobé úrokové sadzby zhoršia, potom by pravdepodobne mohli byť bezpečné fondy peňažného trhu prinútené „znehodnotiť peniaze“ a vrátiť investorom menej, ako vložili.

Čo robiť? V boji proti poklesu úrokových sadzieb smerom nadol by mohol Fed mierne zvýšiť sadzbu, ktorú platí z rezerv, v súčasnosti o 0,1%, aj keď to po ukončení zasadnutia menovej politiky 17. marca odmietol. Regulačné orgány by mohli čoskoro rozšíriť vyňatie rezerv zo slr (predseda Fedu Jerome Powell naznačil, že sa oznámenie týkajúce sa tohto pravidla blíži). Rozšírenie výnimky by však bolo kontroverzné. 26. februára Elizabeth Warrenová a Sherrod Brownová, dve demokratické senátorky, napísali regulačným orgánom výzvu, aby ich obnovili slr „čo najrýchlejšie“ v obave, že pandémia sa používa ako zámienka na oslabenie reforiem uskutočnených po globálnej finančnej kríze.

Biden asi nezmierni napätie medzi USA a Ruskom a nie je ani priateľom „konkurenčnej Európy"
Vláda „dogmatických“ demokratov dáva najavo, že USA za prezidenta Bidena pravdepodobne nevytvoria s Ruskom lepšie vzťahy. Uviedol to pre portál RT bývalý nemecký diplomat Frank Elbe. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


V každom prípade obnovenie výnimky pre slr tento problém nevyrieši, tvrdí Zoltan Pozsar z banky Credit Suisse, banky. Záväznejším obmedzením môžu byť dodatočné kapitálové požiadavky, ktoré takzvaným „globálne systémovo dôležitým“ bankám vznikajú pri ich raste.

Nedostatok výnimiek pre slr môže vysvetľovať, prečo Fed rozšíril ďalší zo svojich programov. „Jednodňový reverzný repo obchod“ umožňuje investorom vymeniť hotovosť cez noc v centrálnej banke za štátne dlhopisy. Ak investori dajú viac peňazí priamo do centrálnej banky, mala by sa zmenšiť súvaha bánk.

Zvyčajná starosť o to, aby sa investorom umožnil priamy prístup k súvahe centrálnej banky, je to, že dezintermediuje banky a tým, že poskytuje nové útočisko pre hotovosť, uľahčuje bankové operácie. Dnes však môže byť práve znižovanie likvidity bánk práve to, čo je potrebné pre finančnú stabilitu - najnovší príklad bezohľadnej monetárnej ekonomiky, ktorú spôsobila pandémia.

Facebooku unikla masívna databáza 533 miliónov používateľov. Gigant tvrdí, že ide iba o „staré údaje“
Na internet údajne uniklo množstvo osobných údajov. Vrátane celých mien, telefónnych čísel a e-mailov 533 miliónov používateľov Facebooku. Technologický gigant incident bagatelizuje. Tvrdí, že údaje sú „staré“, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca