Hudobné kapely z 90. rokov: Ktoré sú vaše obľúbené?
16 | 04 | 2021 I Tibor Sipos


Zlaté deväťdesiatky priniesli na zahraničné scénu hviezdne kapely. Pozrite sa na tie najlegendárnejšie skupiny, ktoré ovládali vrcholnú éru popu a rocku, píše portál Fajntip.



Nirvana

Kurt Cobain s cigaretou v ruke, Smells Like Teen Spirit a nápev, ktorý vedel vybrnkať snáď každý, kto sa mihol s gitarou okolo ohňa. Najznámejším singlom v roku 1991 otvorili bránu rockových deväťdesiatych rokov. Rýchly vzostup sa však na členoch kapely podpísal, frontman Cobian spáchal v roku 1994 samovraždu, čo spôsobilo rozpad kapely. Ich dielo sa však zatiaľ javí byť nesmrteľným.


Backstreet Boys

Pätica "uličníkov" síce stále nie je uzavretou kapitolou, svoj prielom však zažila už v roku 1996. Singlom Quit Playing Games with My Heart zaútočila na hudobné hitparády po celom svete. Po prelome milénia absolvovali trojročnú pauzu a v súčasnosti pripravujú novú dosku.

https://www.youtube.com/watch?v=Ug88HO2mg44

 
Red Hot Chili Peppers

Americká rocková skupina založená v Los Angeles v roku 1983. Hudobný štýl skupiny pozostáva hlavne z rocku s dôrazom na funk. Skupina Red Hot Chili Peppers dodnes vyhrali sedem cien Grammy a patria medzi najpredávanejšie hudobné skupiny všetkých čias s predajom 80 miliónov nahrávok po celom svete. V roku 2012 bola skupina uvedená do Rock and Roll Hall of Fame.

https://www.youtube.com/watch?v=YlUKcNNmywk
Spice Girls 

Pravdepodobne najznámejšia dievčenská skupina všetkých čias. Ich hit Wannabe z roku 1996 sa stal symbolom prelomu milénia. Bolo z neho predaných približne 53 miliónov nosičov. Slávna pätica si vyskúšala následne aj natáčanie vlastného filmu pod názvom Spiceworld: The Movie. V roku 2019 uskutočnili svetovú tour, ktorej sa už Victoria Beckham nezúčastnila.

https://www.youtube.com/watch?v=gJLIiF15wjQ
Green Day

Skupina Green Day bola pôvodne súčasťou punkovej scény v klube 924 Gilman Street v kalifornskom meste Berkeley. Prvotné vydané nahrávky skupiny boli vydávané cez nezávislé hudobné vydavateľstvo Lookout! Records. V roku 1994 vydali svoj prvý album Dookie cez hudobné vydavateľstvo Reprise Records, ktorý sa stal pre skupinu prelomovým a v USA sa predalo viac ako 10 miliónov kópií. Green Day je považovaná za skupinu, ktorá spopularizovala a oživila mainstreamový záujem o punk rock v USA.

https://www.youtube.com/watch?v=Soa3gO7tL-c

Prvýkrát zverejnené: Ako sa naozaj rozpadli Beatles?
Fanúšikovia Beatles sa radujú! Budúci august do kín zamieri biografický film dokumentujúci prípravy posledného živého koncertu nesmrteľnej britskej kapely. Jeho súčasťou budú aj doteraz nezverejnené zábery, informuje portál Aha! Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Timotej Dudka