Chcete sa presťahovať do Moskvy? Ako cudzinec môžete dostať zlatý pas
16 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Chcete sa presťahovať do Moskvy? Ako cudzinec môžete dostať zlatý pas. Musíte však splniť určité podmienky.


Ruský vládny výbor schválil návrhy, ktoré by zjednodušili proces získavania povolenia na pobyt pre cudzincov. Avšak iba pre tých, čo si kúpia nehnuteľnosť alebo vložia do ekonomiky krajiny najmenej desať miliónov rubľov (130 000 dolárov), informuje portál RT.




Systém takzvaného „zlatého pasu“ umožní bohatým migrantom kúpiť si povolenie na pobyt, ak majú čistý register trestov. Požiadať o povolenie na trvalý pobyt v Rusku by mohli aj ich rodinní príslušníci.

Podobné návrhy sú na stole už dlho. Podľa schválených návrhov budú povolenia k dispozícii tým, ktorí investujú najmenej 10 miliónov rubľov do ruského obchodu alebo dlhopisov alebo si kúpia nehnuteľnosť v hodnote aspoň 30 miliónov rubľov (390 000 dolárov).

USA uvalili na Rusko nové sankcie. Okrem iného vyhostia aj desať diplomatov
Biely dom dnes informoval o svojom rozhodnutí uvaliť sankcie na Rusko. Je trochu podozrivé, že si to Američania načasovali tesne po zverejnení informácie, že Putin odmietol návrh Bidena na osobné stretnutie. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Iniciatívy „zlatý pas“ a „zlaté vízum“ sú bežné na celom svete. Krajiny ako Malta a Cyprus tiež ponúkajú plné občianstvo výmenou za významné investície.

„Osoba zodpovedná za významné projekty v našej krajine by mala byť schopná žiť v Rusku bez zbytočných byrokratických prekážok,“ uviedol predseda predstavenstva Asociácie právnikov Ruska Vladimir Gruzdev.

V posledných rokoch si ruská vláda stanovila za prioritu uľahčenie získavania pasov, pobytov a víz. Vlani prezident Vladimir Putin podpísal nový zákon, ktorý umožňuje cudzincom získať občianstvo bez toho, aby sa vzdali svojej pôvodnej štátnej príslušnosti.

AstraZeneca sa topí v problémoch, no Sputnik, ktorý nám leží v skladoch, žiadne vedľajšie účinky nemá
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková