Gröhlingov plán postupného otvárania škôl nesedí, tvrdí primátor Kežmarku Ján Ferenčák
14 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Zlepšujúca sa pandemická situácia na Slovensku postupne otvára aj školy. Tento týždeň do nich idú žiaci prvého stupňa, budúci týždeň aj žiaci 8. a 9. ročníkov. A práve tu je, podľa poslanca za Hlas-SD Jána Ferenčáka, problém. Teda problém, ako píše na sociálnej sieti, sa črtá s testami.


Ján Ferenčák si myslí, že plán ministra Branislava Gröhlinga pri otváraní škôl pre žiakov starších ročníkov nejako nesedí a šípi chaos. Dôvodom je zabezpečenie testov pre deti a rodičov. Ako píše vo svojom statuse poslanec za Hlas-SD a zároveň primátor Kežmarku, výsledkom je zase chaos a nervozita samospráv, rodičov a detí.
To nie je len o naplánovaných termínoch, ale aj o zabezpečení testov pre deti a rodičov

„Nádej rýchlo zhasla. Ako sa pozerám, tak sa pozerám, ale nejako mi Gröhlingov plán postupného otvárania škôl nesedí. Pretože to nie je len o naplánovaných termínoch, ale aj o zabezpečení testov pre deti a rodičov, píše v úvode Ferenčák a dodáva, že tu panuje zásadná disharmónia medzi týmito podstatnými a na seba nadväzujúcimi zložkami. „Výsledkom čoho je zase chaos a nervozita samospráv, rodičov a detí,“ konštatuje primátor Kežmarku. Čo teda, podľa neho, hovoria fakty v súvislosti s otváraním škôl?

- Od 19.4.2021 (pondelok) podľa rozhodnutia ministerstva nastúpia do škôl žiaci 8. a 9. ročníka. Podmienkou je preukázanie jedného rodiča a žiaka negatívnym testom nie starším ako 7 dní.

- Podľa vyhlásenia ministerstva testovanie kloktacími testami bude zabezpečené od piatku budúceho týždňa, teda až 23.4.2021. Presné usmernenie bude dané v utorok 20.4.2021 po zasadnutí pandemickej komisie a komisie školstva.

- Od 26.4.2021 nastúpia do škôl podľa Covid automatu pre jednotlivé regióny aj žiaci 5., 6. a 7. ročníka. Podmienka bude rovnaká ako pri žiakoch vyšších ročníkov. Tu je predpoklad, že sa títo žiaci budú môcť pretestovať kloktacími testami až v piatok 23.4.2021.

- Počty testov za naše školy sú nahlásené, upresniť sa majú v stredu 21.4.2021.

Ferenčák: Druhú Matovičovu vládu nezaujíma, čo potrebujú ľudia
Akože zakopaná vojnová sekera medzi Matovičom a Sulíkom sa zrejme opäť vykopáva. Môže za to podľa poslanca Hlasu Jána Ferenčáka odškodňovací zákon, respektíve pomoc pre podnikateľov. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Žiaci musia ísť do školy a zároveň sa dať testovať, ale kloktacie testy nateraz nie sú

„Čo znamená tento Gröhlingov chaos v termínoch?“ pýta sa Ferenčák a hneď aj odpovedá: „Nateraz nie sú zabezpečené kloktacie testy a žiaci sa musia pretestovať cez víkend antigénovými špáracími testami! Rovnako je ohrozený aj termín o týždeň 26.4., keďže vyhodnotenie kloktaciego testu trvá 72 hodín a vyzerá, že ich najskôr dodajú vo štvrtok prípadne piatok. Ak si domyslíme k tomu ešte odber a plus 72 hodín vyhodnotenia testu, vyjde nám utorok!“ konštatuje kežmarský primátor, podľa ktorého rodičia, ktorí nepošlú deti do školy strácajú nárok na preplatenie pandemickej OČR!



„Čiže žiaci musia ísť do školy a zároveň sa musia dať testovať, ale kloktacie testy nateraz nie sú. Premýšľam či existuje príklad, kedy koalícia zvládla nejaký proces. Pretože aj tu nás čakajú nervy, tlak a nervozita,“ píše v samom závere Ján Ferenčák.

Slovenská komora učiteľov reaguje na návrat žiakov. Toto sa Gröhlingovi nebude páčiť!
Slovenská komora učiteľov so znepokojením sleduje snahu kompetentných preniesť testovanie žiakov na zamestnancov škôl. Vyzývajú, aby sa zabezpečilo testovanie, teda manipuláciu s biologickým materiálom žiakov inak ako prostredníctvom zamestnancov... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková