Virológa zaskočilo odporúčanie podávať po prvej dávke AstraZeneca druhú dávku inými vakcínami
13 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Známy bonnský virológ Hendrik Streeck netají prekvapenie z odporúčania ponúknuť ľuďom zaočkovaným v prvej dávke vakcínou AstraZeneca  v druhej dávke už očkovaciu látku od spoočností  Biontech alebo Moderna, píše nemecký portál focus.de.



Nie sú výsledky klinických štúdií

"Pretože klinické štúdie ešte neprebiehali. Myslím si, že je potrebné dodržiavať pravidlá a čakať, či budú štúdie úspešné," uviedol Streeck v rozhovore pre "Fuldaer Zeitung ". Považuje ale za pochopiteľné rozhodnutie nepodať vakcínu AstraZeneca ľuďom do 60 rokov, aj keď vakcína sama o sebe je podľa neho dobrá a bezpečná.
Druhá dávka už iná

Stála očkovacia komisia (Stiko) odporučila, aby ľudia mladší ako 60 rokov, ktorí už dostali prvú dávku očkovania proti koronavírusu  vakcínou AstraZeneca, v druhej dávke mali už inú vakcínu. Dôvodom je viacero podozrení na trombózu mozgových venóznch splavov. Odborníci sa domnievajú, že veľmi nízke riziko sa týka mladších ľudí.  Stiko odporučilo, aby sa mRNA vakcína podala ako druhá dávka. V Nemecku sa očkuje schválenými vakcínami nRNA od spoločností Biontech / Pfizer a Moderna.

Pellegrini: Chceme len vedieť, kto a kedy za Slovensko zmluvu na Sputnik podpísal
Igor Matovič a vakcína Sputnik sú dve v súčasnosti najdiskutovanejšie témy, ktoré rezonujú na Slovensku. Nie je sa preto čomu čudovať, že si ich doslova vychutnávajú najmä opoziční politici. A expremiér Peter Pellegrini je jedným z... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn (CDU) sa už predtým radil s kolegami zo spolkových krajín o druhej dávke pre mladých ľudí, ktorí už boli zaočkovaní AstrouZenecu.
Po jednorazovom podaní sa účinok časom znižuje

Predseda Stiko Thomas Mertens pre „Rheinische Post“ na margo odporúčania pre druhé očkovanie povedal: „Ochrana proti Covid-19 sa po jednorazovej dávky vakcíny AstraZeneca po určitom čase znižuje.“ Mertens sa domnieva, že druhá dávka inej vakcíny môže dokonca viesť k lepšiemu ochrannému účinku.
Výhody prevyšujú riziká

Európska lieková agentúra (EMA) nedávno odporučila neobmedzené používanie vakcíny AstraZeneca. Jej výhody sú väčšie ako riziká, vysvetlil amsterdamský úrad.  Britská komisia pre očkovanie však zmenila svoje odporúčanie: Prípravok AstraZeneca by sa mal v budúcnosti podávať podľa možnosti iba osobám nad 30 rokov, dodáva focus.de.

Podnet na Slovenskú republiku na medzinárodný súd, za celoplošné testovanie, je podaný! Skončia naši politici v base? 
„Dňa 12.4.2021 skupina advokátov, zástupcov rôznych profesií a občianskych aktivistov podala svoj podnet na Medzinárodný trestný súd za vykonanie nepovolených medicínskych experimentov na ľuďoch,“ informuje stránka... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková