Náboženské hnutie britského princa Philipa: Domorodci ho uctievajú ako boha!
13 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
K Britom trúchliacim nad smrťou princa Philipa sa pridali aj domorodci na súostroví Vanuatu. Zosnulého vojvodu z Edinburghu desiatky rokov uctievali ako božskú bytosť. Manžel britskej kráľovnej Alžbety II. zomrel minulý týždeň vo veku 99 rokov, informuje portál iDnes.
Rituálne tance na počesť zosnulého

Oficiálne obdobie smútku za princa Philipa na vanuatskom ostrove Tanna sa už začalo. "V najbližších týždňoch sa budú dedinčania pravidelne stretávať a vykonávať obrady za vojvodu, ktorý je vnímaný ako potomok jedného z mocných bohov žijúceho v ich horách," povedal antropológ Kirk Huffman.

"Pravdepodobne budú tancovať rituálne tance, usporiadajú sprievod a vystavia pamätné predmety vzťahujúce sa k princovi Philipovi. Muži budú piť kavu, ceremoniálny nápoj vyrobený z koreňov pieporu opojného," dodal.
Zrejme zabijú aj svine

Podľa novinára Dana McGarryho žijúceho na Vanuatu spomienkové akcie vyvrcholia "významným zhromaždením". "Bude vystavené veľké bohatstvo, čo môže znamenať sladké zemiaky a kavu. A tiež svine, pretože tie sú hlavným zdrojom bielkovín. Očakávam, že na slávnosť zabijú množstvo ošípaných," uviedol.

Počas života dostal kráľovnú do problémov mnohokrát: Najvtipnejšie hlášky princa Philipa
Britský princ Philip, ktorý v piatok skonal vo veku 99 rokov, bol známy svojim humorom. Neváhal ho použiť ani na oficiálnych návštevách v zahraničí a svojimi bezprostrednými výrokmi tak mnohokrát spôsobil diplomaticky vypäté okamihy, kedy naštval... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Princa Philipa uctievali vo vanuatských dedinách Yakel a Yaohnanen po celej polstoročie. V časoch najväčšieho rozmachu malo náboženské hnutie niekoľko tisíc nasledovníkov. Uctievanie vojvodu z Edinburghu sa spája s domorodou legendou, podľa ktorej syn miestneho horského boha s bledou pleťou opustí ostrov, aby si našiel mocnú ženu v zámorí.
Zrod božstva

Podľa antropológov začal byť Philip s touto legendou spájaný v 60. rokoch, keď bolo Vanuatu anglicko-francúzskou kolóniou známu ako Nové Hebridy. Dedinčania vtedy pravdepodobne videli princove portréty vedľa snímok kráľovnej na stenách koloniálnych úradov a kráľovský pár Nové Hebridy v roku 1974 i navštívil.

Neskôr si princ Philip s domorodcami z ostrova Tanna dopisoval. Poslal im aj fotografie, na ktorých drží drevenú palicu, ktorú od nich dostal. Mimoriadny záujem domorodcov o Philipa sa prejavoval každodennými modlitbami k princovi, v ktorých ho žiadali, aby požehnal úrode banánov a sladkých zemiakov.

Hoci bol princ známy prostorekosťou pri stretnutiach s cudzincami, voči príslušníkom kmeňov na ostrove Tanna, ktorí dodnes žijú v džungli bez výdobytkov modernej civilizácie, sa vraj vždy správal s rešpektom.

Zosnulý princ Philip mal prísne požiadavky pre svoj pohreb. Čo nechcel, aby sa stalo?
10 | 04 | 2021 | Tibor Sipos