ŠKANDÁL: Ukrajinský vojenský pridelenec dával slovenským poslancom spravodajské informácie o ruskej armáde
12 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Rokovania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť sa okrem ministrov Ivana Korčoka a Jaroslava Naďa zúčastnil aj ukrajinský vojenský pridelenec. Bogdan Charčuk poskytoval slovenským poslancom spravodajské informácie po pohybe ruských vojsk.
Na pôdu NR SR vstúpila noha cudzieho vojaka

O rokovaní výboru informovala TASR, podľa ktorej zasadnutie prebehlo neverejne. Z toho jednoznačne vyplýva, že na pôde slovenského parlamentu ukrajinský vojak v postavené obranného atašé poskytoval poslancom spravodajské informácie o pohybe ruskej armády na vlastnom území.

Ak by ruský vojenský pridelenec dostal podobnú príležitosť, slovenské médiá a všetci americkí agenti vo vláde a mimovládnych organizáciách by išli z kože vyskočiť.
Korčokove slovné piruety

Problémom pohybov ruských vojsk v ukrajinsko-ruskom pohraničí je, že nepoznáme ich cieľ, motiváciu ani prečo sa dejú práve teraz a v danom zložení. Toto neuveriteľné tvrdenie vyšlo z úst ministra zahraničných vecí Korčoka po rokovaní výboru. S ministrom obrany Naďom sa zhodli, že záujmom SR je, aby situácia neeskalovala a riešila sa na diplomatickej úrovni.

„Aj ja vnímam znepokojenie a strach našich občanov. Úplne im rozumiem a ubezpečujem ich, že z nášho postoja pre nich nevyplýva žiadny problém, pretože žiadame len to, aby sa rešpektovali medzinárodné normy a aby došlo k posunu v mierovom riešení konfliktu na východe Ukrajiny,“ vyhlásil Korčok. Nevysvetlil však, ako môže byť v rozpore s medzinárodným právom pohyb ruských vojsk na pôde Ruska.
Korčokovi dnes fakt išlo...

Presuny vojenských jednotiek po území vlastného štátu sú podľa Korčoka normálnou súčasťou výkonu suverenity daného štátu. "Ale k takémuto pohybu vojsk musí dochádzať transparentným spôsobom a v súlade s medzinárodnými štandardmi," myslí si.

Korčok odmieta, že by Ruská federácia reagovala na cvičenie NATO. Potvrdil však, že sa koná cvičenie štátov Defender-Europe 21, ktoré je riadne ohlásené a notifikované. Na rozdiel od ruských vojsk sa väčšina jednotiek členských štátov NATO v rámci cvičenia nenachádza na území domovských štátov.

Minister Naď zase skonštatoval, že v posledných dvoch týždňoch evidujú výrazné zvýšenie počtov ruských vojakov i techniky v pohraničných oblastiach. "Naším cieľom je, aby sa situácia neeskalovala," uviedol.

Rokovanie výboru sa uskutočnilo neverejne. Zúčastnil sa ho aj ukrajinský atašé pre obranu Bogdan Charčuk, ktorý informoval o počtoch a rozmiestnení ruských vojsk.