Amerike oddaní slovenskí veľvyslanci kritizujú Matoviča za stretnutie s Orbánom
12 | 04 | 2021 I editor01hd
Amerike oddaní slovenskí veľvyslanci kritizujú ministra financií Igora Matoviča za stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Diplomati mu vyčítajú, že rokovaní sa nezúčastnil náš veľvyslanec v Budapešti, informuje TASR.
Trúby americkej propagandy

"Boli sme presvedčení, že sa doba, keď sme sa o aktivitách našich ústavných predstaviteľov dozvedali z médií alebo až od partnerov, skončila po roku 1998," napísali v stanovisku veľvyslanci. Podpísali ho Iveta Hricová, Radovan Javorčík, Rastislav Káčer, Andrea Elscheková Matisová, Peter Mišík, Michal Mlynár, Igor Slobodník a Miroslav Wlachovský. Všetci signatári majú vazalský vzťah k USA a ich zahraničnej politike.

Útoky na zahraničnú službu škodia budovaniu modernej štátnosti, vyhlásili diplomati. V spoločnom stanovisku vyzvali politických predstaviteľov krajiny, aby konali spôsobom, ktorý neoslabuje naše postavenie, nevyvoláva pochybnosti o našej štátnej zrelosti a neponižuje Slovensko a jeho inštitúcie. Reagovali na návštevu ministra financií Matoviča v Maďarsku, na ktorej ho pri rokovaniach o vakcíne Sputnik V s premiérom Orbánom nesprevádzal zástupca slovenskej diplomacie, ale poslanec György Gyimesi (OĽANO).

Mafián Černák reaguje na politickú reláciu RTVS, aj na závery komisie v kauze Lučanský
Najznámejší slovenský väzeň je stále v obraze! Napriek base sleduje dianie a pohotovo naň reaguje cez profil na sociálnej sieti. V nedeľu sa ukázalo, že Černák stále nedokáže prekonať osobné animozity voči generálovi Lučanskému. Vyjadril sa aj k... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Petra Demková

Konáme vždy lojálne. Lojálne ku komu?

"Zahraničná služba je strategickým nástrojom štátu na presadzovanie a chránenie jeho záujmov a posilňovanie jeho vonkajšieho postavenia. Naša diplomacia za tri desaťročia svojho jestvovania prešla a zvládla rôzne zložité obdobia. Konala pri tom vždy lojálne, rešpektujúc apolitickosť a dôsledne sa vyhýbajúc zasahovaniu do vnútropolitickej súťaže," uvádzajú vo vyhlásení diplomati.

Slovenskí veľvyslanci tvrdia, že zahraničná služba je inštitúcia, ktorú sa podarilo budovať v kontinuite, profesionálne a bez neprimeraných, stranícky motivovaných zásahov. Zaujímavé, že to tvrdia takí diplomati, ako sú Káčer či Wlachovský.
Nediplomatický útok diplomatov na Matoviča

Diplomati tvrdia, že v našich pomeroch je bezprecedentné spochybniť nezávislé a odborné inštitúcie vlastného štátu. Zaútočiť na vlastnú zahraničnú službu, spochybňovať autoritu vlastného ministra zahraničných vecí, ignorovať písané a nepísané pravidlá pri výkone ústavnej funkcie toľkokrát, v takom krátkom čase a takej intenzite.

"Navyše tak urobiť v hlavnom meste a v prítomnosti lídra krajiny, ktorá je silne kritizovaná pre vážne deficity v oblasti právneho štátu, je urážkou nielen slovenskej diplomacie, ale ponížením Slovenska a ohrozením jeho štátnych záujmov tým najhorším spôsobom," podotkli.

Za zlú angličtinu kritizujú nielen Matoviča, ale aj Čaputovú. A to ju doučujú za desiatky tisíc (VIDEO)
Jazykové schopnosti našich politikov si Slováci nemajú ako overiť. Iba ak by sa na verejnosť dostali také zábery, ako nedávno v prípade expremiéra Matoviča. „One time, nex time“ už doslova zľudovelo. Ako je však na tom s jazykmi... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik