Za zlú angličtinu kritizujú nielen Matoviča, ale aj Čaputovú. A to ju doučujú za desiatky tisíc (VIDEO)
12 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Jazykové schopnosti našich politikov si Slováci nemajú ako overiť. Iba ak by sa na verejnosť dostali také zábery, ako nedávno v prípade expremiéra Matoviča. „One time, nex time“ už doslova zľudovelo. Ako je však na tom s jazykmi prezidentka?


Bez veľmi dobrej znalosti aspoň jedného jazyka by si naši politici ušili z hanby kabát na 100 rokov. S obľubou tvrdia, že sa cudzím jazykom dohovoria bez problémov. No realita býva niekedy iná. Úroveň znalosti jazyka, napríklad angličtiny, je pre ich zahraničných kolegov na zasmiatie. S angličtinou to vraj nie je ružové ani v prípade našej hlavy štátu, informuje portál ereport.sk.
Prezidentku doučuje angličtinu Canadian Bilingual Institute

Za znalosť a použitie anglického jazyka Zuzanu Čaputovú údajne kritizovali už aj v minulosti. Prezidentka sa síce bránila, že s angličtinou sa bez problémov dohovorí. Lenže z niektorých situácií vyplynulo, že s výslovnosťou to až také ružové nie je. A to chodí na „doučovanie“, pretože prezidentský paláci si platí služby jazykovej školy Canadian Bilingual Institute za desiatky tisíc eur. Zuzanu Čaputovú si zrejme chcel „vychutnať“ v angličtine pred prezidentskými voľbami jej protikandidát Maroš Šefčovič. Dokonca ju vyzval na duel v „spíkovaní“, no napokon k tomu nedošlo.



Prezidentke niektorí kritici však stále vyčítajú práve jej znalosti z angličtiny, čo teda na spomínanú jazykovku nevrhá práve dobré svetlo. Canadian Bilingual Institute totiž vypomáha prezidentke s jej angličtinou od začiatku funkčného obdobia. A jej služby nestoja málo. Prvú zmluvu z roku 2019, ktorá vypršala minulý rok v júni, uzavreli na takmer 18 500 eur. Ďalšiu zmluvu s ňou uzavreli iba pred pár dňami, koncom marca. Služby jazykovej školy  však prezidentský palác tentokrát ocenil na viac ako 22-tisíc eur, a to na obdobie 15 mesiacov.

Dojem, ktorý Matovič zanechal v Bruseli, je podľa Fica čistá katastrofa
"Všetci sa ma pýtajú: preboha, to čo za šaša ste sem poslali?," povedal Robert Fico na margo Matovičovho rokovania v Bruseli. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA

Prezidentský palác platí za výučbu angličtiny asi 27 eur na hodinu

Jazyková škola Canadian Bilingual Institute má podľa zmluvy doučovať aj zamestnancov prezidentskej kancelárie. Škola poskytuje individuálne, ale aj skupinové doučovanie a denne sú na to určené dva termíny. Počas pandémie sa vyučuje online formou. Prezidentský palác podľa poslednej zmluvy mesačne vyplatí jazykovke asi 1 500 eur, teda na hodinu okolo 27 eur s DPH.

Ereport.sk zaujímalo, či služby Canadian Bilingual Institute využíva aj prezidentka, ktorej hovorca iba stručne uviedol, že všetky informácie sú v danej zmluve. „Ide o kurzy anglického jazyka pre zamestnancov KP SR,“ skonštatoval Strižinec. Neodpovedal priamo, či služby spomínanej jazykovky využíva aj hlava štátu.

Pre jazykovú školu Canadian Bilingual Institute to nie je prvá spolupráca so štátom, pretože podľa Centrálneho registra zmlúv spolupracovala od apríla 2014 do decembra 2015 s ministerstvom zahraničia, ktorému v tom čase šéfoval Miroslav Lajčák. Rezort vtedy jej služby vyšli na takmer 141 tisíc eur.

A ak sme už spomínali zlú angličtinu Zuzany Čaputovej, tak rovnako „jazykovo zdatne“ sa predviedol expremiér Robert Fico na protikorupčnej konferencii OECD v roku 2017, keď jeho výslovnosť musela vyvolať úsmev viacerých zahraničných kolegov. Vetu „Korupcia je hrozba”, totiž plechovo vyslovil ako: „Korapšn is dí fret”. Trapas expremiéra Igora Matoviča s jeho bruselským „one time, nex time“ už azda ani netreba pripomínať.

Danko: Toľko medzinárodných faux pas, ako mal Matovič, neurobil nikto pred ním
Medzinárodný škandál, ktorý vyvolal premiér Matovič vyjadrením o zámene Zakarpatskej Ukrajiny za vakcínu Sputnik, riešia už aj televízie na východ od Slovenska. V statuse na sociálnej sieti na to poukazuje predseda SNS Andrej Danko. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik