NASA si s úctou spomenula na let a zásluhy Gagarina
11 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Bývalá americká astronautka Katherine Coleman na Floride vyhlásila, že "bola na ISS pri príležitosti 50. výročia letu sovietskeho kozmonauta. "Let sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina do vesmíru je dôležitý pre celý svet, najmä na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)."


"Tento názor vyjadrila americká chemička Catherine Coleman, ktorá bola predtým astronautkou Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a pracovala na palube orbitálneho komplexu." Informuje tass.ru.

Z Bajkonuru priletela raketa k ISS po superrýchlej dráhe
Tri hodiny a niečo od štartu k priblíženiu k vesmírnej stanici. Toľko trvá novému Sojuzu let po novej dráhe s ľudskou posádkou. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Jurijova noc

Colemanová podľa citovaného zdroja vystúpila na virtuálnom podujatí organizovanom medzinárodnou organizáciou Jurijova noc pri príležitosti 60. výročia Gagarinovho letu do vesmíru.

"Je to pre mňa veľmi vzrušujúca noc, veď som bola na ISS k 50. výročiu jeho letu. Pre mňa a celú posádku to veľa znamenalo," uviedla Katherine Colemanová.

Zdôraznila,  že „malo by sa to oslavovať po celom svete a samozrejme aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici“.
Pamiatka navždy

Colemanová tiež ukázala snímku nasnímanú asi pred 10 rokmi na palube ISS. Na nej sú členovia posádky orbitálneho komplexu zachytení v tričkách s vyobrazením Gagarina držia v rukách jeho fotografiu.
Krok k jednote ľudstva

Gagarinov let do vesmíru bol prvým krokom k jednote ľudstva, potom sa rozdelil na dva protichodné tábory, dodal na podujatí americký astronaut Ron Garan.

"Narodil som sa v roku, keď Gagarin odletel do vesmíru. Bol to vrchol studenej vojny," povedal. "O 50 rokov neskôr, takmer o deň, z toho istého miesta, z ktorého išiel Gagarin do vesmíru, som išiel do vesmíru ako súčasť ruskej posádky vrátane dvoch ruských vojakov na kozmickej lodi zvanej Gagarin. A keď sme stáli pri úpätí rakety napredtým tajnom sovietskom vesmírnom prístave, uvidel som, že raketa vedľa ruskej mala namaľovanú aj americkú vlajku. Ten pohľad zostal so mnou navždy ".

(Medzititulky red. HD.)

Ruský kozmonaut na ISS vyriešil niekoľkomesačný problém vedcov - vzal vŕtačku a tmel a trhlinu utesnil
Ruský MacGyver - inak nemožno nazvať kozmonauta Sergeja Ryžikova, ktorý presne podľa seriálového hrdinu zastavil únik vzduchu z vesmírnej stanice ISS. Minimálne od októbra z jej ruského modulu Zvezda unikal vzduch. Na definitívnu opravu stačila... Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Ivan Brožík