Smutný podnikateľ: Ak teraz požiadam o odklad úveru, zápisu v registri „nespoľahlivých“ sa nevyhnem
10 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Pandémia koronavírusu trvá na Slovensku už vyše roka. Za ten čas krvácajú najviac drobní podnikatelia, ktorí majú pozatvárané svoje prevádzky už dlhé mesiace. Problémy, ktoré majú, podľa nich, vláda zatiaľ rieši iba veľmi slabo.


Svoje problémy opísal na facebookovom profile Nekŕmte nás odpadom muž, ktorý má svoju malú kaviareň v nákupnom centre. Aj on má obavu, že pre splátky úveru banke nemusí prežiť.
Nemal by sa minister financií miesto Sputnika venovať stovkám podnikateľov?

„Vláda opäť zlyhala a koná tak od začiatku pandémie. Mám malú kaviareň, ktorú som zariadil aj za pomoci úveru. Nachádza sa v obchodnom centre a nemá vonkajšiu terasu. Okienkový predaj som zrušil, lebo som tak nedokázal zarobiť ani na elektrinu, ktorú som pri príprave kávy používal. Mesačne musím banke splácať 1240 euro,“ začína opisom svojich problémov drobný podnikateľ. „Po vypuknutí pandémie som dostal možnosť požiadať o odklad úveru a to bez toho, aby som sa ocitol na zozname tých, ktorí svoj úver nesplácali načas, a preto im naše banky v budúcnosti už úver neposkytnú. Táto možnosť ale už zanikla,“ píše podnikateľ, ktorý sa obáva, že ak teraz požiada o odklad úveru, zápisu v registri „nespoľahlivých“ sa nevyhne.

Becík: Slovenský národ, slovenskí podnikatelia, slovenské rodiny už melú z posledného (VIDEO)
Slovensko dnes môže zažiť na politickej scéne veľké zemetrasenie. Spúšťačom môže byť reakcia SaS a jej lídra na súčasný vývoj. Branislav Becík prosí jej lídra Richarda Sulíka, aby odchodom z koalície umožnil Slovákom predčasné... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Platiť 1240 euro je pre mňa pri zatvorenej kaviarni nemožné. Čo môžem urobiť? Požiadam o odklad splátok, ale v budúcnosti sa už k žiadnemu úveru nedostanem, alebo len veľmi komplikovane. A pritom by stačilo tak málo, nemyslieť len na svoje dobre platené miesta v štáte, ale myslieť aj na tých, ktorí dnes rozhodnutiami politikov živoria. Chcelo by to dohodnúť sa s bankami a dať šancu ľuďom, aby sa raz po tejto kríze mohli opäť slobodne nadýchnuť.“ Radí podnikateľ tým, ktorí by sa mali postarať o tých, ktorým pandémia bráni v podnikaní.



„Už len na okraj. Túto vec má na starosti ministerstvo financií. A čo robí minister? Lieta do Moskvy kvôli vakcíne. Nemal by to robiť minister zdravotníctva? Nemal by sa minister financií venovať aj spomínanému problému, aký trápi nielen mňa, ale aj stovky ďalších podnikateľov? Našim politikom žiaľ o ľudí už dávno nejde,“ konštatuje smutne muž, ktorého podnikanie dostalo aj vinou niektorých našich politikov ranu pod pás.

Sociálna situácia medzi malými podnikateľmi a živnostníkmi je už kritická, konštatuje Ferenčák
Nielen pandémia, ale hlavne opatrenia vlády proti nej tvrdo zasiahli najmä podnikateľov. A práve jedna časť z nich, prevádzkovatelia kaderníctiev, manikúr a pedikúr sa chystajú od 15. apríla otvoriť prevádzky. O pomoc ľuďom žiada v statuse aj... Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik