Škandál: Na rokovaniach v Maďarsku bol poslanec očierňujúci našu diplomaciu, ale nikto z nej!
10 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igor Matovič si to po misii v Moskve, kde bol orodovať za vakcínu Sputnik, namieril do Budapešti. Tam, bez niekoho z nášho rezortu zahraničia, rokoval o preskúmavaní neregistrovanej vakcíny. Bol s ním však iba poslanec György Gyimesi, čo sa nepáči nášmu šéfovi diplomacie Ivanovi Korčokovi.


„Prehliadnuť“ niekoho z našej diplomacie sa podarilo Igorovi Matovičovi už druhý raz. Navyše, poslanec György Gyimesi vysvetľoval neúčasť nikoho z nášho ministerstva zahraničia na rokovania o Sputniku v Maďarsku tak, že tam ani nebol potrebný, pretože to Matovič s ním riešili po „kamarátskej línii“. Navyše, neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva bola vraj predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. To sa ale nepáči ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi. Ktorý k slovám poslanca Národnej rady zverejnil na sociálnej sieti stanovisko.
O čom boli rokovania v Budapešti, keď na nich nesmel byť žiadny slovenský diplomat?

„Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam poslanca G. Gyimesiho, podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva na dnešnom rokovaní ministra financií v Budapešti predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby,“ píše sa na úvod stanoviska. V ňom minister Korčok ešte uvádza: „Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov.“



Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Igor Matovič rozhodol, že na jeho rokovaniach s maďarskými partnermi sa nezúčastní zástupca nášho veľvyslanectva v Budapešti. „Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je krajne netradičný postup, nakoľko ide o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska. Slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky. Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia. Za slovenskou zahraničnou službou pevne stojím a verím, že nie som sám spomedzi členov vlády, kto ma voči nej plnú dôveru,“ uviedol v stanovisku minister Ivan Korčok.

Minister zahraničných vecí Korčok zdupal Matovičovu svojvôľu pod čiernu zem - ale diplomaticky
Úvod tlačovej konferencie ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka mal pôvodne patriť prioritám rezortu po rekonštrukcii vlády. Nepatril, minister ho venoval kolegovi Matovičovi. A jeho "partizánčine" v Moskve. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík