Naše médiá neposkytnú informáciu, že americká vojenská delegácia bola na Donbase - to sa zjavne nehodí propagande
10 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Vojenská atašé na veľvyslanectve USA v Kyjeve Brittany Stewartová navštívila oblasť vojenských operácií na Donbase. Informovalo o tom tlačové centrum štábu "Operácie Spojených síl Ukrajiny". 


"Zástupca veliteľa Operácie Spojených síl Eduard Moskalev oboznámil americkú delegáciu s aktuálnou bezpečnostnou a operatívnou situáciou na fronte," stojí v správe tlačového centra Operácie na Facebooku. Text prevzal portál srspol.sk.
Kto je teda prítomný na Donbase?

Zástupcovia americkej delegácie tiež navštívili jednotky ukrajinských vojakov, ktoré plnia úlohy na kontaktné línii. "Vláda Spojených štátov je veľmi znepokojená situáciou, ktorá sa vytvára na hraniciach Ukrajiny a všemožne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," uviedla paradoxne Stewartová.

Kremeľ sa obáva, že Ukrajina neodmieta silové riešenie situácie v Donbase
Rusko prijme opatrenia na ochranu "ruských občanov v prípade vojenského konfliktu na východe Ukrajiny" a hrozby civilných obetí. V piatok to podľa agentúry Interfax povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr

Bidenov verbálny tieň

Stewartová už skôr  podľa citovaného zdroja obvinila Rusko z nekonečnej agresie voči Ukrajine. Ruské ministerstvo obrany pozvalo amerického vojenského atašé v Moskve, aby ho upozornili na provokačný charakter vyjadrení Stewartovej. Ruský rezort zdôraznil, že spomenuté tvrdenie obsahujú lživé informácie, majú provokačný charakter a nabádajú ukrajinskú stranu k riešeniu konfliktu na Donbase z pozície sily.
Situácia na Donbase

Web srspol.sk píše, že "ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že v najbližšej dobe prerokuje situáciu s lídrami normandskej štvorky (okrem Ukrajiny do nej patrí Nemecko, Rusko a Francúzsko). Kyjev začal hovoriť o vyostrení situácie na Donbase."

Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Doneck avizuje rozsiahly útok zo strany Kyjeva

V Doneckej republike (DLR) tiež informovali o raste počtu ostreľovaní zo strany ukrajinských vojakov. Vedúci predstaviteľ republiky Denis Pušilin nevylúčil možnosť rozsiahleho útoku Kyjeva na Donbas a podotkol, že "Ukrajina má na to všetko pripravené" . V DLR oznámili, že 3. apríla zahynulo dieťa v dôsledku útoku ukrajinských vojakov, ktorí použili bezpilotné lietadlo s výbušným zariadením.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyhlásil, že realita na kontaktnej línii síl na Donbase je hrozivá a že provokácie ukrajinských vojakov nie sú ojedinelé, ale početné. Podľa jeho slov nie je Rusko stranou konfliktu a nemôže preto zabezpečiť obsiahle prímerie na Donbase. Využíva ale svoj vplyv na to, aby sa dohody plnili. (dodáva zdroj - web srspol.sk)

(Medzitituky red. HD.)

Ak sa Ukrajina nespamätá, výsledkom môže byť totálna vojna s Ruskom
Názor Paula Robinsona (Russia today) Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková