Zastavme korupciu vyzýva výbor NRSR, aby sa pýtal Matoviča na majetok. Podľa priznania je bezdomovec...
09 | 04 | 2021 I tasr

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby sa pýtal ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) na jeho majetok.


Zuzana Petková z nadácie hovorí, že podľa majetkového priznania je Matovič bezdomovec. Zastavme korupciu žiada zmenu podávania majetkových priznaní a ich nezávislú kontrolu. Priznania podávané politikmi v súčasnosti podľa nej nie sú skutočným obrazom toho, čo vlastnia a užívajú. Ich kontrolu považuje za formálnu, pričom systém umožňuje vyhnúť sa jej. Ako príklad uvádza práve Matovičovo priznanie.

Minister financií podľa majetkového priznania nič nevlastní a ani neužíva cudzí majetok nad zákonom stanovenú hodnotu. Uvádza tiež, že nie je majiteľom žiadnej nehnuteľnej veci a ani neužíva nehnuteľnosť, ktorá by patrila inej právnickej a fyzickej osobe nad zákonom stanovenú hodnotu. "Z priznania sa javí, akoby bol Igor Matovič človekom bez majetku, ktorý nikde nebýva. To však nedáva reálny obraz o majetkovej situácii jeho a rodiny," uviedla Petková.

Chmelár varuje novinárov: Ak budete akceptovať vyhlásenia bez možnosti klásť otázky, bude to koniec žurnalistiky
"Varujem novinárov, že ak budú aj naďalej akceptovať čoraz viac uplatňovaný zlozvyk vládnych politikov (ktorý si rýchlo osvojili všetci od prezidentky až po posledného koaličného poslanca) – prednášať vyhlásenia bez možnosti klásť otázky – bude to... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Michal Filek


Nadácia pritom hovorí, že Matovič býva v dome so svojou rodinou, ktorý pravdepodobne patrí jeho manželke. Vysvetlila tiež, že v zmysle zákona mal priznať jeho užívanie, ak hodnota veci, v tomto prípade nájmu, presahuje 18.200 eur ročne, teda mesačne 1517 eur. "Vyzývame výbor pre nezlučiteľnosť funkcií NRSR, aby preveril, či túto hranicu neprekročil, a teda či je jeho majetkové priznanie úplné a pravdivé. Rovnako by mal preskúmať, či je to tak aj v prípade hnuteľných vecí," dodala nadácia.

Zastavme korupciu dodáva, že Matovič "prepísal" celý majetok aj rodinnú firmu na manželku. Pripomína i rozsudok Okresného súdu v Trnave, ktorý nadobudol právoplatnosť 31. augusta 2006 a ktorým bolo zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo. Toto považuje nadácia za jeden zo spôsobov, ako sa môžu politici vyhnúť verejnej kontrole, keďže majetok manželky a neplnoletých detí sa priznáva, ale nezverejňuje.

Petková doplnila, že minister financií nie je jediný verejný funkcionár, z ktorého majetkového priznania sa v podstate nič nedozvieme. Aj preto hovorí o potrebe zmeniť systém majetkových priznaní čo najskôr.

Neskoré zverejňovanie informácií z priznaní by sa podľa advokátky spolupracujúcej s nadáciou Marianny Leontiev malo riešiť digitalizáciou. Presadzuje aj ich kontrolu nezávislým úradom, ktorý by mal vzniknúť. Efektívny systém kontroly označila za jeden z kľúčových faktorov posilnenia dôvery verejnosti voči politikom a verejným inštitúciám. V súvislosti s majetkovými priznaniami už vznikla pracovná skupina, ktorá má riešiť zmenu legislatívy. Leontiev je jej členkou.

Matovičovi sa nedarí na čo siahne a zúri. Čaká nás ďalšia koaličná kríza?
Expremiér Matovič sa vrátil na sociálne siete v plnej sile. A hneď na úvod nazval pravdepodobne koaličných partnerov idiotmi. Čaká nás ďalšia koaličná kríza? A bude opäť kvôli Sputniku? Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková