Na pobreží Krymu sa začal rozsiahla armádna operácia na obranu polostrova pred prípadným útokom
09 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Na výcvik námorných, vzdušných a pozemných bojov sústredilo velenie Južného vojenského okruhu asi jeden a pol tisíca motorizovaných strelcov. V bojovej pohotovosti sú zložky elektronického boja, radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. Taktiež posádok protivzdušnej obrany a špecialistov na ničenie nepriateľských bezpilotných lietadiel.


"Na podporu vojakov umiestnených na Kryme premiestňuje armádne velenie viac ako tucet delostreleckých a vyloďovacích plavidiel z Kaspického mora do Čierneho mora." Informuje portál vpk.name.

Ukrajina tvrdí, že má aj s tuctom krajín plán na oslobodenie Krymu
Hovorkyňa prezidenta Ukrajiny v nedeľu vyhlásila, že Kyjev dostal podporu od „viac ako tucta“ krajín pri uskutočňovaní plánu na oslobodenie Krymu. Ukrajinského regiónu napadnutého a anektovaného Ruskom v roku 2014, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Precvičovanie bojaschopnosti

„V systéme členenia na roty, prápory a pluky je v rámci kontrolnej previerky dôležité zhodnotiť zručnosti veliteľov na taktickej úrovni. Ako aj ich schopnosť organizovať odvetný zásah útočiacich cieľov."  Citovala tlačová služba veliteľa južného armádneho okrsku  Alexandera Dvornikova.
Ochrana pobrežia

V prvej fáze cvičení pracovali motorizovaní strelci na jednom z krymských cvičísk. Zámerom bol nácvik obrany morského pobrežia polostrova a ochrana Krymu pred vzdušnými útokmi.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie opakovane vyhlásilo, že Krym je pod spoľahlivou ochranou. Podľa ministra  Sergeja Šojgu vznikla na polostrove jedinečná medzidruhová obranná skupina, ktorá sa neustále posilňuje. „Jej moderné high-tech zbrojné systémy nenechávajú jedinú šancu pre potenciálneho nepriateľa, ktorý sa odváži zasahovať na pôvodné ruské územie,“ ubezpečil minister.

(Medzititulky red. HD.)

Krym patrí Rusku a NATO si zaslúži, aby sa stratilo zo sveta, tvrdí rezolútne Ján Čarnogurský
Hroziaci vojnový konflikt na Ukrajine straší aj Slovákov. Viac o ňom, ale aj o vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskom, napísal na sociálnej sieti Ján Čarnogurský starší, ktorý je predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik