Bidenova vláda je pripravená zvážiť „určitú formu diplomacie“ so Severnou Kóreou
08 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Washington je pripravený komunikovať so Severnou Kóreou, ak to pripraví cestu k denuklearizácii Kórejského polostrova. To však neznamená, že sankcie zaniknú, uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, informuje portál RT.


"Sme pripravení zvážiť určitú formu diplomacie, ak to povedie k denuklearizácii," uviedla Psakiová o možnostiach komunikácie medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Prinútenie Severnej Kórei, aby sa zbavila jadrových zbraní, zostáva pre Bidenovu administratívu „jasným cieľom". Hovorkyňa dodala, že "sankcie ostávajú v platnosti“.

Novinári sa tiež Psakiovej spýtali, či americký prezident plánuje stretnutie so severokórejským vodcom Kim Jong Unom. Odpovedala, že „Bidenov prístup bude úplne iný“.

Európska únia je vítaná v novom „Veľkom euroázijskom partnerstve“, oznámila Moskva
Nová koalícia národov podporovaná ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohla viesť od európskeho pobrežia Atlantiku až k Japonskému moru. Uviedla Moskva a dodala, že bude otvorená pre každú krajinu v Eurázii, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Jeho predchodca Donald Trump usporiadal v lete 2018 v Singapure stretnutie s Kimom. Táto udalosť vyvolala nádej, že Pchjongjang obmedzí jadrový program. Ďalšie dva samity oboch vodcov však nepriniesli žiadny prielom a strany sa namiesto toho vrátili k výmene hrozieb.

Od nástupu Bidena do funkcie nedošlo k nijakému zlepšeniu väzieb medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Severná Kórea označila ich snahy za „lacný trik“, ktorého cieľom je dosiahnuť, aby Amerika vyzerala dobre na medzinárodnej úrovni.

"Akýkoľvek kontakt bude možný, až keď USA zmenia svoju nepriateľskú politiku voči Severnej Kórei," uviedla minulý mesiac námestníčka ministra zahraničných vecí krajiny Choe Son Huiová. Taktiež odsúdila nádej Washingtonu na úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Taiwan uskutoční vojenské cvičenia simulujúce „nepriateľskú inváziu“ uprostred rastúceho napätia s Čínou
Taiwan uskutoční vojenské cvičenia predstavujúce útok z čínskej pevniny. Ide o súčasťou každoročných vojnových hier. Zahŕňajú počítačové simulácie a nácvik živej streľby, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca