Taiwan uskutoční vojenské cvičenia simulujúce „nepriateľskú inváziu“ uprostred rastúceho napätia s Čínou
07 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Taiwan uskutoční vojenské cvičenia predstavujúce útok z čínskej pevniny. Ide o  súčasťou každoročných vojnových hier. Zahŕňajú počítačové simulácie a nácvik živej streľby, informuje portál RT.


Ostrov začne najväčšie každoročné vojenské cvičenia Han Huang medzi 23. a 30. aprílom. Uviedlo v stredu taiwanské ministerstvo obrany. Druhá fáza príde v júli a bude obsahovať manévre v skutočnom svete.

"Cvičenia sú navrhnuté na základe nepriateľských hrozieb a simulujú všetky možné scenáre invázie nepriateľov na Taiwan," uviedol generálmajor Liu Yu-Ping na tlačovej konferencii. Simulovaná časť cvičenia bude prebiehať nepretržite.

Tlačová správa ministerstva obrany tiež uviedla, že nácvik živej streľby určený na júl sa zameria aj na posilnenie celkovej protivzdušnej obrany na spoločných námorných operáciách. Ďalej na posilnenie bojovej pripravenosti, vzletu a pristátia stíhacích lietadiel.

Facebooku unikla masívna databáza 533 miliónov používateľov. Gigant tvrdí, že ide iba o „staré údaje“
Na internet údajne uniklo množstvo osobných údajov. Vrátane celých mien, telefónnych čísel a e-mailov 533 miliónov používateľov Facebooku. Technologický gigant incident bagatelizuje. Tvrdí, že údaje sú „staré“, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Oznámenie prichádza po tom, čo Peking uskutočnil vojenské cvičenie neďaleko Taiwanu. Čína považuje ostrov za svoju rebelantskú provinciu. Peking uviedol, že takéto cvičenia sa čoskoro stanú rutinou.

Americké námorníctvo vyslalo do Juhočínskeho mora vlastnú štrajkovú skupinu dopravcov krátko po čínskej operácii, pričom ide o druhé takéto vyslanie v tomto roku. Washington aktívne podporuje Taiwan v jeho dlhoročnom probléme s čínskou pevninou a v marci sa dohodol na vytvorení „pracovnej skupiny pobrežnej stráže“. Ide o prvú takúto dohodu s administratívou Joea Bidena.

Zatiaľ čo Biden ešte musí prehodnotiť predaja zbraní Taiwanu, ktorý bol schválený exprezidentom Donaldom Trumpom, zaujal voči Pekingu tvrdý postoj.

Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca