Škandál: Krajčího sesternica priviedla neoprávnenou pokutou ústav pre postihnuté deti do krachu
07 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Veľmi zaujímavé informácie zverejnil facebookový profil Nekŕmte nás odpadom. Poukazujú na divné kroky bývalého vedenia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktoré „dostalo do smútku“ liečebný ústav pre postihnuté deti v Čilistove.


Privatizačné eldorádo po nežnej revolúcii sa na Slovensku nezastavilo ani po mnohých rokoch. Stále sa totiž nájdu ľudia, ktorí dokážu profitovať na tom, ako šikovne zarobia na rozličných prevodoch kedysi štátneho majetku. Niečo také sa podľa profilu Nekŕmne nás odpadom stalo aj v štátnej VšZP.
Neoprávnená pokuta odstala liečebný ústav pre postihnuté deti do krachu a likvidácie

„Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov MUDr. Janco v marci najskôr poskytol rozhovor pre TV Slovan a potom aj zverejnil video na Facebooku, v ktorom poukázal na to, ako súčasní predstavitelia VšZP môžu cielene likvidovať slovenské zdravotníctvo a neoprávnenou revíznou činnosťou a jednostrannými likvidačnými zmluvnými podmienkami tlačiť poskytovateľov do krachu,“ píše sa na úvod statusu.

„Následne sa tak časti zdravotníctva alebo majetok skrachovaných zariadení dostávajú do úplne iných rúk. Ide pritom o rovnaké osoby, ktoré svojou neoprávnenou činnosťou vo VšZP prispeli k likvidácii zdravotníckych zariadení už v minulosti,“ konštatuje pisateľ a dodáva:

„Napríklad sesternica už bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího - dnes podpredsedníčka akože ´nového´ predstavenstva VšZP MUDr. Beáta Havelková. Presná tá istá MUDr. Havelková, ktorá podľa MUDr. Janca pred takmer desiatimi rokmi ako riaditeľka odboru zdravotného a revízneho neoprávnenými pokutami prispela ku krachu a likvidácii dlhoročného liečebného ústavu pre postihnuté deti v Šamoríne-Čilistove. To potom kúpil finančník Mario Hoffman a dnes v tomto areáli funguje športový a voľnočasový rezort X-bionic sphere.“

Princíp moci: Vymeníme "našich" za svojich ale systém ryžovania v zdravotníctve ponecháme
Mínus 54 254 poistencov za 600 000 eur vrazených do reklamnej kampane v štátnej zdravotnej poisťovni nikomu neprekáža. Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Revízni lekári VšZP pod vedením Havelkovej uložili Čilistovu neoprávnenú pokutu

„Že si MUDr. Janco nevymýšľa, dokazuje aj verejne dostupné právoplatné rozhodnutie súdu z roku 2012. Podľa neho súd právoplatne rozhodol, že revízni lekári VšZP pod vedením MUDr. Havelkovej, ktorej meno sa spomína aj v rozsudku, neoprávnene uložili prevádzkovateľovi liečebného ústavu v Čilistove pokutu v sume niekoľko desiatok tisíc eur. A nielen to. Na základe jednostranne nevýhodných zmluvných podmienok si poisťovňa túto neoprávnene udelenú pokutu aj jednostranne započítala. Kým sa bývalý ústav pre postihnuté deti domohol spravodlivosti prostredníctvom súdu, tak skrachoval,“ konštatuje pisateľ.
VšZP núti uzatvárať nevýhodné zmluvy

Poisťovňa si teda podľa pisateľa zjavne robí, čo chce a z pozície svojho dominantného postavenia núti poskytovateľov uzatvárať nevýhodné zmluvy umožňujúce kohokoľvek zlikvidovať prakticky na objednávku. „O tom, že to je reálne možné, svedčí skrachovaný ústav v Čilistove, ako aj rozsudok potvrdzujúci neoprávnený postup VšZP,“ uzatvára svoj status pisateľ.

Na jeho riadky zareagoval Martin Drgoňa, ktorý komentári napísal: „To by bolo super, ak by ste nezverejňovali každú sračku, ktorú vám nejaká smerácka, alebo penťácka figúrka podhodí. Nebudete vyzerať ako hlupáci.

ŠKANDÁL: Minister Krajčí si do predstavenstva VšZP dosadil sesternicu. Blaha ho vyzval na odstúpenie
Minister Marek Krajčí si do predstavenstva VŠZP dosadil svoju sesternicu, tvrdí Ľ. Blaha a E. Kaliňák. Ministrovi odkazujú: odstúpte! Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Petra Demková

Stál v pozadí celej transakcie Viktor Stromček? Síce to popiera, no objektu šéfuje

„Majetok Liečebného ústavu Čilistov, ktorý spravovalo ministerstvo zdravotníctva, mal v roku 2001 hodnotu 280 miliónov koúrn. Už o rok neskôr ho však Fond národného majetku predal za smiešnych 40 miliónov spoločnosti Omnium. Išlo o podnikateľský subjekt, ktorý spolupracoval s Viktorom Stromčekom v ekonomických záležitostiach. Vtedy bol známy ako sympatizant SDĽ, ktorý robil asistenta poslanca Petra Weissa. Dnes je Stromček vedúcim Kancelárie Národnej rady,“ konštatuje vo svojom komentári Drgoňa.



„Podľa našich zdrojov je zároveň blízkym človekom Ladislava Sklenára, niekdajšieho viceprezidenta FNM. Figurovali spolu vo firme ASV REAL PLUS, ktorá koordinovala pre Omnium účtovníctvo. Transakcia s kúpou liečebného domu však mala neželanú dohru. Firma Omnium nemala po odklepnutí privatizácie 40-miliónovú hotovosť. Majetok ústavu preto založila firme Merkator Jozefa Spišáka. Tej po mesiaci a doplatení 6-miliónových penále Čilistov pripadol. Firmy sa teraz súdia. V pozadí celej transakcie mal stáť súčasný kancelár Viktor Stromček. On to popiera, po prevzatí ústavu Merkatorom sa však stal riaditeľom objektu,“ končí svoj komentár Martin Drgoňa.

Krajčí okrem mena víťaza utajil všetko
Výber nového riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorým sa stal Richard Strapko, je minimálne pochybný. Režimu utajenia podliehajú mená členov výberovej komisie, ich odporúčania pre ministra, ale aj zápisnice z vypočúvania kandidátov.... Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok