Na Slovensku vám to nepovedia: Donbas nechce vojnu ani ju nezačne, tvrdí predstaviteľ Donecka
07 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Mimoriadne aktuálne vyhlásenie v čase, keď NATO a jeho spojenci spolu s Kyjevom eskalujú napätie: "Donbas nechce vojnu, Donbas vojnu nezačne," vyhlásil vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.


"Šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin uviedol, že Donbas urobí všetko pre to, aby sa konflikt vyriešil diplomaciou." Túto dôležitú správu priniesol portál agentúry TASS, tass.ru.

Obavy z rozpútania novej vojny pri pripravovanej ofenzíve na Donbase sú oprávnené, tvrdí Chmelár
Cez Slovensko sa presúvajú zahraničné vojenské konvoje, čo prekáža aj Eduardovi Chmelárovi. V statuse sa zamýšľa nad tým, kam a prečo sa ozbrojené sily cudzích štátov sústavne presúvajú cez naše územie jedným smerom. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Kyjev provokuje ku konfliktu

Ministerstvo zahraničných vecí Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedlo, že Kyjev provokuje Donbas k realizácii silového scenára. "Chcem zdôrazniť, že Donbas nechce vojnu, Donbas vojnu nezačne. Donbas urobí všetko pre to, aby sa konflikt vyriešil diplomaticky," uviedol na tlačovej konferencii pri príležitosti 7. výročia vyhlásenia republiky Pušilin.
Vyvracia fámy

Podľa Pušilina v súčasnosti nie je potrebná všeobecná mobilizácia v DPR. Pokiaľ ide o nábor do radov Ľudových milícií, ktorý sa koná od 1. apríla 2021 po prvý raz v histórii republiky, zdôraznil, že to nesúvisí so súčasným zhoršovaním situácie pozdĺž kontaktnej línie .

„Odvod je plánovaný dlho, sedem rokov naši mladí ľudia neboli povolaní do ozbrojených síl,“ uviedol Pušilin.

Ukrajinský generál priznáva, že Kyjev definitívne stratil Donbas
Hlavný vojenský veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny pripúšťa, že Kyjev môže vydať rozkaz na začatie novej vojny na Donbase kedykoľvek, no zároveň priznáva, že tá vojna je už vopred prehratá. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Konflikt graduje

"Situácia sa mení k horšiemu. Počet útokov sa zvyšuje. Včera sme boli svedkami toho, že sa nové kolo eskalácie zintenzívnilo. Sme zvyknutí na to, že akonáhle niektorí ľudia prídu - niektorí významní európski alebo americkí ´hostia´ na akúsi exkurziu, koná sa demonštrácia Ozbrojených síl Ukrajiny, “dodal Pušilin.
OBSE zlyhala

Pušilin sa tiež domnieva, že práca Špeciálnej monitorovacej misie OBSE (SMM) na Ukrajine sa zmenila k horšiemu. „Jej práca sa teraz, v súčasnom období, so súčasným vedením zmenila a dosť vážne. Zmenila sa k horšiemu,“ zhodnotil.

Pušilin zdôraznil, že správy OBSE SMM o situácii na Donbase „sa stali neinformačnými“.

(Medzititulky red. HD.)

Ak Kyjev získa kontrolu nad povstaleckými územiami na Donbase, môže nasledovať masaker ako v Srebrenici, myslí si Putin
Moskva je znepokojená tým, že ak ukrajinské jednotky prevezmú kontrolu nad hranicou medzi Ruskom a povstalcami na východe Ukrajiny, môže dôjsť k masakru, ktorý bude rovnaký, ako sa stal v Srebrenici počas bosnianskej vojny. Čítať ďalej
10 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič