Dajme si konečne dolu z očí politické klapky, aj hromadné podujatia sa dajú organizovať bezpečne!
07 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"V Barcelone zorganizovali 27. marca malý hudobný festival pre 5 000 ľudí. Neplatili žiadne minimálne metre na osobu ani hygienické rozostupy. Jediné podmienky účasti boli: respirátor, negatívny test z daného dňa. A súhlas, že účastníci budú monitorovaní počas 15 dní." Dáva za príklad analytik zo sféry zdravotníctva Martin Smatana.


"Cieľom tohto testu bolo ukázať, že masové podujatia sa dajú zvládnuť bezpečne (https://cutt.ly/lcI7svF). Výsledky experimentu budú 10. apríla. Už dnes sa vie že budú extrémne zaujímavé, nakoľko medzi účastníkmi boli aj (hoci nevedomky) pozitívne osoby." Píše v statuse na sociálnej sieti Martin Smatana.

Záber z podujatia v Madride. Reprofoto (@bbc.com)

Pokus, nie priorita

"Úplne pochopiteľne, koncerty, festivaly, nočné kluby či iné masové podujatia nie sú pre väčšinu krajín prioritou v rámci procesu uvoľňovania opatrení. Postupne sa ale otvárať budú. A nesmieme zabudnúť, že na rozdiel od mnohých iných aktivít sú takéto hromadné podujatia živnou pôdou na superšírenie vírusu. Jedná sa, inak povedané, o veľmi rizikové aktivity." Pripomína autor statusu.

Smatana porovnal Britániu a Slovensko: Lockdown u nás nezaberá kvôli plošnému testovaniu!
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Superšírenie v minulosti

Martin Smatana pripomína známe prípady: "Pacient ´31´ v Južnej Kórei (cez 5 000 ľudí nakazených), futbalový ´zápas nula´ v Madride (cez 7 000) či konferencia farma firmy v Bostone (cez 2 000) sú len tri z mnohých príkladov ako nebezpečné môžu byť masové podujatia (https://cutt.ly/lcI7lKA a https://cutt.ly/FcI7nQf)."
Je tu však jedno "ale"

Podľa Martina Smtanu sa  "aj hromadné podujatia dajú realizovať bezpečne".
"Téme bezpečného otvárania koncertov, či nočných podnikov sa venovali v Nemecku a Španielsku ešte minulý rok. Odporúčam projekt RESTART-19, ktorý koordinovala Univerzita v Halle a projekt PRIMAVERA v Barcelone."

"Cieľom RESTART-19 bolo simulovať riziko prenosu infekcie počas indoorových podujatí v troch scenároch - od žiadnych covidových úprav či špecifických pravidiel až po výrazné obmedzenia. Účastníci štúdie museli mať negatívny test nie starší ako 48 hodí, FFP2 respirátor a dostali zariadenie na sledovanie pohybu a fluorescentný dezinfikant na ruky, aby výskumníci vedeli sledovať stopy dotykov."
Povzbudivé výsledky

Martin Smatana pripomína, že "aj keď kritici experimentu kritizovali to, že sa jednalo o teoretické cvičenie a ´reálna´ zábava by mala viac alkoholu a emócií, výsledky štúdie boli povzbudivé. Ak sa dodržia opatrenia, správne nastaví ventilácia a hygienické štandardy, riziko prenosu počas eventu sa dá podľa štúdie do veľkej miery obmedziť (https://cutt.ly/mcOzVKX; https://cutt.ly/ncOz8cu)."

Smatana: "Vláda objednala 35 miliónov testov, nie však na samotestovanie. Načo nám budú?"
Bývalý generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana na sociálnej sieti tvrdí, že Slovensko neobjednalo 35 miliónov antigénových nazálnych testov určených na samotestovanie, ale ďalších 35 miliónov antigénových... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Presvedčivý pokus

"Španielský projekt PRIMAVERA (december 2020) bol zaujímavý tým, že rozdelil účastníkov na dve časti. Prvej skupine (463 ľudí) bolo umožnené zúčastniť sa prichystaného koncertu. Druhá skupina bola ´kontrolná´ (496 ľudí), ktorú síce otestovali, ale na podujatie už nepustili. Podmienka účasti bol negatívny test z daného dňa, FFP2 respirátor a hygienické opatrenia v rámci podniku. Výsledok?"

"Nikto z 463 ľudí nemal po 8 dňoch od koncertu pozitívny test (2 ľudia boli pozitívni z kontrolnej skupiny)."
Ide to, ak sa chce

Martin Smatana z toho vyvodzuje úsudok, že "masové podujatia sa dajú bezpečne zorganizovať". (https://cutt.ly/ocOuxNM).
Holandský príklad

"Našťastie ale existuje Holandsko, kde sa rozhodli pre krásny experimentálny a vedecký prístup ako zistiť, ktoré opatrenie funguje v interiérových aj exteriérových hromadných podujatiach. Celý projekt sa volá Fieldlab events a je to spoločná iniciatíva štátu a súkromného sektora."

"Cieľom iniciatívy je vypilotovať čo najviac alternatívnych prístupov k otváraniu prevádzok tak, aby sa mohli nastaviť čo najbezpečnejšie pravidlá pre kiná, divadlá, kluby alebo konferencie. Základná premisa je tá, že m2 na osobu alebo šachovnicové usadenie nie sú ekvivalentne efektívne pravidlá pre všetky typy hromadných podujatí. Preto zorganizovali 8 experimentov, kde to chceli nasimulovať a nájsť optimálne riešenia (https://cutt.ly/ocPUu5q)."

"Medzi experimenty patrili: futbalové zápasy, konferencia, divadelné predstavenie, koncerty/festivaly a diskotéky (interiér aj exteriér)."

Smatana: Mohli sme poslať balíček vitamínov a liekov dvom miliónom chorých
Bývalý generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana poznamenal, že keby sme lepšie hospodárili, až dvom miliónom chorých by sa mohol poslať balíček vitamínov a liekov. Uvádza to v statuse na... Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Interiérová tancovačka

"Z týchto experimentov sa mi najviac páčila interiérová tancovačka, ktorú vyskúšali 6. marca v amsterdamskom Ziggo Dome na vzorke 1 300 ľudí. Podmienka účasti bol negatívny test (nie starší ako 48 hodín) a ochota 5 dní po koncerte prísť na retest." Píše v statuse na sociálnej sieti analytik Martin Smatana.

Výsledky testu sa spracúvajú.
Eventy by sa už mohli plánovať

"Diváci na štadiónoch, obecenstvo v divadlách či účastníci na konferenciách nie sú téma najbližších dní. To nič ale nemení na tom, že už dnes sa môžu postupne plánovať eventy podľa najnovších poznatkov, a tým garantovať, že keď sa raz hromadné podujatia povolia, tak budú pre nás ľudí - bezpečné."

"Kým ten deň nastane, tak tých dát bude výrazne viac. Minulý týždeň ohlásila aj Veľká Británia podobné experimenty. Ako inak, 18. apríla plánujú vyskúšať futbalový zápas (FA Cup semi-final Leicester City vs Southampton) na vzorke 4 000 fanúšikov a 15. mája to číslo na finále posunúť až na 21 000 divákov (https://cutt.ly/icPzaRg)."

"Holandsko sa pochopiteľne nedalo zahanbiť a chystá 9. experiment - a to večerný záťah v podnikoch (krčmách, kaviarňach). Nábor ľudí už prebieha a experimenty sa začnú 17 Apríla (https://cutt.ly/WcPlB7e)." Píše v statuse na sociálnej sieti Martin Smatana.

(Medzititulky red. HD.)

S COVID-19 skončil v nemocnici aj analytik Smatana. Z jeho svedectva až mrazí
Pandémia koronavírusu so sebou priniesla nielen tisícky mŕtvych, ale aj tých, ktorí o život bojujú v nemocnici. Patrí medzi nich aj zdravotnícky analytik Martin Smatana, ktorý svoj zážitok opísal v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik