Severná Kórea sa nezúčastní olympijských hier. Možno nebude jediná
06 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Severná Kórea sa stala prvou krajinou, ktorá sa kvôli obavám z koronavírusu nezúčastní olympijských hier v Tokiu. Toto rozhodnutie iba podčiarkuje výzvy, ktorým Japonsko v súčasnosti čelí. Zorganizovať globálnu športovú udalosť uprostred zúriacej pandémie bude určite tvrdý oriešok, informuje Breitbart.


Na webovej stránke severokórejského ministerstva športu sa uvádza, že jeho národný olympijský výbor sa počas stretnutia 25. marca rozhodol nezúčastniť na hrách. Chce chrániť svojich športovcov pred „svetovou krízou verejného zdravia spôsobenou COVID-19“.


Pandémia už tokijské hry odsunula. Tie boli pôvodne naplánované na rok 2020. Organizátori sa preto usilujú o zavedenie preventívnych opatrení, ako je zákaz účasti medzinárodných divákov, s cieľom zaistiť bezpečnosť športovcov a obyvateľov.


Stále však existujú obavy, že olympijské hry môžu zhoršiť šírenie vírusu a rastúci počet prípadov v Japonsku i vo svete. Nenapomáha im ani pomalý vývoj a výroba vakcín, čo vyvolalo verejné otázky, či by sa tieto hry vôbec mali konať. Katsunobu Kato, šéf japonského kabinetu, prisľúbil rozsiahle antivírusové opatrenia. Uviedol, že vláda dúfa, že sa mnoho krajín pripojí k olympiáde.


Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Choi Young-sam, hovorca juhokórejského ministerstva zahraničia, uviedol, že vláda podporuje úsilie Japonska presadiť olympijské hry pri prijímaní bezpečnostných opatrení. Choi uviedol, že je ešte čas, aby Sever zmenil svoje rozhodnutie a zúčastnil sa na udalosti.


Na hrách v Pchjongčchangu pochodovali severokórejskí a juhokórejskí športovci spoločne pod modrou vlajkou symbolizujúcou zjednotený Kórejský polostrov. No globálnu pozornosť zaujali najmä červeno odeté severokórejské roztlieskavačky.


Kórea postavila svoj prvý kombinovaný olympijský tím aj v ženskom ľadovom hokeji, ktorý si získal vášnivú podporu davov napriek tomu, že všetkých svojich päť zápasov prehral.


Šok: Američania zakázali v ich továrni vyrábať vakcínu od AstraZeneca
Očkovacia vakcína proti COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca prežíva ťažké časy. Jej aplikáciu už pozastavili Nemecko, Francúzsko aj Taliansko, teraz ju dokonca v USA zakázali vyrábať. Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Severná Kórea síce vytrvalo tvrdí, že nebola zasiahnutá koronavírusom, mnohí vyjadrili pochybnosti o tom, či krajina úplne unikla pandémii. A to vzhľadom na jej zlú zdravotnú infraštruktúru a poréznu hranicu, ktorú zdieľa s Čínou.


Keďže svoje antivírusové úsilie označila za „záležitosť národnej existencie“, Severná Kórea výrazne obmedzila cezhraničný obchod, zakázala vstup turistom a zmobilizovala zdravotníckych pracovníkov kvôli karanténe desiatok tisíc ľudí, u ktorých sa prejavili príznaky.


MIMORIADNE: Rakúsky súd rozhodol, že testy sú protizákonné! Mainstream sa pokúša zamlčiavať fakty
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková