Nové pokyny ÚVZ: Čo je potrebné dodržiavať na detských ihriskách, v knižniciach či MHD?
06 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Úrad verjného zdravotníctva (ÚVZ) doplnil odporúčania a pokyny týkajúce sa detských ihrísk, verejných knižníc či hromadnej dopravy, informuje portál Interez.


Detské ihriská

ÚVZ odporúča navštevovať za účelom rekreácie iba tie ihriská a parky, ktoré sú v okolí bydliska a nevyhnutne iba s nasadením rúškom či respirátorom a v dvojmetrových rozostupoch. “Ak je park či priestranstvo zaplnené ľuďmi natoľko, že je náročné zachovávať aspoň dvojmetrové rozstupy, zvoľte si na rekreáciu menej zaplnené miesto,” uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

“Každú návštevu detských ihrísk zvážte do dôsledkov. Ak sa predsa len vyberiete na ihrisko, naveďte svoje dieťa k menej kontaktnej hre a motivujte ho dodržiavať hygienické opatrenia,” dodala s tým, že deti by sa rozhodne nemali na ihriskách deliť o hračky.

Prezidentka podpísala novelu týkajúcu sa ÚVZ, časť o ušlom zisku napadne na ÚS
Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zároveň sa rozhodla, že sporné ustanovenie týkajúce sa práva na náhradu škody a ušlého... Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Knižnice

Zdravotníctvo občanom odporúča, aby v prípade, že je to možné, uprednosťovali digitálne objednávanie kníh. „Vždy, keď je to možné, využite online rezervácie titulov a do knižnice si ich príďte už len vyzdvihnúť,“ prízvukovala Račková s tým, že vďaka výdaju kníh cez "okienko" alebo boxov na ich vrátenie sa minimalizuje nebezpečenstvo nákazy.

Hromadná doprava

“Ak je to možné, cestovné lístky si zabezpečte vopred, v prípade pravidelných ciest využívajte predplatné lístky. Ak je nevyhnutné kupovať si lístok u vodiča, využite bezkontaktnú platbu, ak to dopravca umožňuje,” odporúča hovorkyňa ÚVZ.

Pri presune verejnou dopravou by občania nemali konzumovať jedlo či pitie, ani sa rozprávať s cestujúcimi pokiaľ nejde o ich príbuzných, s ktorými zdieľajú domácnosť. “Nezabúdajte, že vo vozidlách verejnej dopravy je povinné nosenie respirátora, čiže v MHD, ale aj v prímestských a diaľkových autobusoch a vo vlakoch. Snažte sa čo najmenej dotýkať povrchov vnútri vozidiel. Usádzajte sa čo najďalej od iných pasažierov,” odporúča Račková podľa vyššie uvedeného portálu.

Zastavili proces EIA v prípade výstavby lyžiarskej haly na Donovaloch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zastavilo posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) výstavby lyžiarskej haly na Donovaloch. Dôvodom je, že spoločnosť Donovalley, ktorá má halu postaviť, neodstránila nedostatky vo svojom zámere,... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | tasr