EÚ je vážne znepokojená pohybom ruských vojsk v blízkosti Ukrajiny
05 | 04 | 2021 I tasr

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu vyjadril vážne znepokojenie nad pohybom ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou a prisľúbil Kyjevu neochvejnú podporu Únie. Informovala o tom agentúra AFP.


"S vážnymi obavami sledujeme ruskú vojenskú aktivitu v blízkosti Ukrajiny," napísal Borrell na Twitteri po telefonickom rozhovore s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Ubezpečil ho o "neochvejnej podpore zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny zo strany EÚ".

Borrell uviedol, že o tejto otázke bude viesť ďalšie rokovania so šéfom ukrajinskej diplomacie a ministrami zahraničných vecí krajín EÚ. Na stretnutí, ktoré sa bude konať ešte tento mesiac.

Ukrajina i Spojené štáty minulý týždeň hlásili presuny ruských vojakov na anektovanom Krymskom polostrove. A pri rusko-ukrajinských hraniciach. V blízkosti území kontrolovaných proruskými separatistami.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský minulý štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Pričom uviedol, že "napínanie svalov formou vojenských cvičení a možné provokácie v pohraničných oblastiach sú tradičné ruské hry." Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zhromažďovanie vojakov pri hraniciach s Ukrajinou priamo nepotvrdil. Zdôraznil však, že Rusko má právo presúvať vojakov po svojom území podľa svojho uváženia.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Konflikt si podľa OSN vyžiadal už viac ako 13.000 obetí.

Západní lídri vrátane amerického prezidenta Joe Bidena vyhlásili, že stoja na strane Ukrajiny.

Ak NATO vyprovokuje Rusko, na Ukrajine „neostane kameň na kameni“
Izraelský expert Jakov Kedmi varuje, že ak Ukrajina nainštaluje americké raketové systémy namierené proti Ruskej federácii, stane sa terčom možného ruského preventívneho útoku. Uviedol Nation-news.ru. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič