Alfasamec nie je ten, ktorý nadväzuje množstvo sexuálnych kontaktov. Naopak, stará sa o rodinu
05 | 04 | 2021 I Michal Filek

Za alfasamca považujeme dominantných členov spoločnosti, ktorý nemá problém s nadväzovaním sexuálnych kontaktov. Táto interpretácia inšpirovaná správaním vlčej svorky je však mylná. V skutočnosti funguje úplne inak. Alfasamec je ten, ktorý dokáže zabezpečiť starostlivosť o rodinu a jej rozmnožovanie. Ochranca je betasamec. Píše portál zoommagazin.iprima.cz.


 

Pojem alfasamec spopularizoval americký biológ Lucian David Mech. Ten sa dlhé roky zaoberá štúdiom správania vlkov. Pojem alfasamca definoval na prelome 60-tych a 70-tych rokov v knihe Vlk: Ekológia a správanie ohrozených druhov. Alfasamca, podľa zoommagazin.iprima.cz definoval ako dominantného vlka, ktorý si vďaka svojej sile vybuduje vodcovskú pozíciu vo svorke.

 

Problém je však v tom, že Mech skúmal správanie vlkov žijúcich v zajatí. Vo voľnej prírode sa v skutočnosti správajú inak.

 

"Vodcovia vlčích svoriek dosiahli svoju pozíciu väčšinou vďaka obyčajnému páreniu a výchove potomkov," upresnil neskôr sám Mech. Skutočný alfasamec je teda predovšetkým otcom svorky a spoločne sa so stálou partnerkou má výhradné právo na rozmnožovanie sa.

 

Do kontrastu s alfa samcami bývajú v ľudskej spoločnosti dávaní beta samci. Sú to submisívni jedinci, ktorí sú horší a slabší ako alfa samci a tak zastávajú podradné úlohy. To je však tiež chybná interpretácia. Vo vlčej svorke sú beta samci veľmi silní ochrancovia alfa páru a ostatných členov. Napísal portál zoommagazin.iprima.cz.

Bill Gates chce pomocou novej technológie vyriešiť globálne otepľovanie. Môže sa to zvrhnúť v katastrofu
Portál zoommagazin.iprima.cz priniesol informáciu, podľa ktorej jeden z najbohatších ľudí Bill Gates investuje do technológie, ktorá by mohla zastaviť globálne otepľovanie. Ale tiež premeniť Zem na ľadovú guľu. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Michal Filek