"Ak nebude očkovanie globálne, my sa môžeme snažiť zbytočne," hovorí virológ
05 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Vedecký pracovník SAV a virológ Boris Klempa pre HN tvrdí, že pokiaľ sa pandémiu nepodarí regulovať na globálnej úrovni, naďalej bude hroziť vysoké riziko opätovného zhoršovania situácie. A to tam, kde je očkovanie nedostatočné.


Masívne očkovanie pozná takmer každý. Práve vďaka nemu vymizli napríklad pravé kiahne. Napriek tomu, že masívne očkovanie je už dlhoročná pomerne rutinná záležitosť, v súčasnej pandemickej situácii sme podľa Klempu očitými svedkami bezprecedentnej situácie.

"Očkovanie na jednej strane prebieha súbežne na celom svete. Na druhej strane sa vykonáva vo všetkých vekových kategóriách - s výnimkou detí. Snažíme sa v jednej chvíli zaočkovať čo najviac ľudí rôzneho veku, a k tomu vo všetkých krajinách sveta a v čo najkratšom čase. A to je, samozrejme, mimoriadna situácia, akú si v takýchto rozmeroch sotvakto pamätá," konštatuje virológ.

"Vývoj pandémie záleží od počasia. Heger sa môže postarať o dostatok liekov v lekárňach," prognózuje Mesík
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík to vidí jasne. Podľa neho pokles úmrtí na Covid-19 ani tak nezávisí od pokračovania matovičových politík, ako od slnečného apríla. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa odborníka riešime v týchto dňoch ako pripraviť čo najviac vakcín v čo najrýchlejšom čase tak, aby bolo ľudstvo globálne chránené. "Dnes sa koronavírus odohráva ako keby v jednom okamihu, naraz na celom svete. Ešte nikdy nebol dopyt po vakcíne taký masívny a akútny ako teraz."

Ochrániť ľudstvo globálne znamená zabezpečiť prístup k vakcínam každej krajine bez rozdielu. A v tom vidí vedec výzvu. Celý svet totiž trpí celkovým nedostatkom vakcín a ich nedostatočnou výrobnou kapacitou. Najväčšou výzvou tak podľa neho bude zabezpečiť dostatočnú mieru zaočkovania aj v chudobnejších krajinách.

"Žiadnej krajine nepomôže, ak budú jej občania zaočkovaní na sto percent, zatiaľ čo zvyšok sveta bude zaočkovaný na päť percent," uzatvára Klempa.

Zdá sa, že vytúženého mora sa nedočkáme ani tento rok
Uvidí našinec toto leto pláž? Niektorí vyvolení iste áno. Ale pre väčšinu obyvateľstva zostanú južné destinácie opäť tabu. Rezorty začali zavádzať povinnosť covid pasov na vstup do ich zariadení. Rýchlosť očkovania na Slovensku ani zďaleka nespĺňa... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková