Tisíce ľudí vyšli v Stuttgarte protestovať proti covidovým opatreniam
04 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič

Tisíce ľudí sa v sobotu podľa agentúry DPA zišli v nemeckom Stuttgarte pri ďalšom kole protestov proti reštrikciám prijímaným v snahe potlačiť epidémiu covidu-19. Polícia uviedla, že väčšina účastníkov akcie sa neriadila zdravotníckymi pokynmi a priestupky proti platným nariadeniam vraj bude dokumentovať. Zhromaždili sa tiež "protidemonštranti", popoludní neboli hlásené násilnosti ani zatýkanie, píšu Novinky.cz.


Demonštrácia proti karanténnym opatreniam je ďalšou akciou skupiny Querdenken, ktorú DPA označuje za hnutie "popieračov covidu-19", pravicových aktivistov a odporcov očkovania. Organizátori tvrdia, že na ich sobotňajšie zhromaždenie v Stuttgarte prišlo asi šesť tisíc ľudí.

"Vidím dvadsať ľudí, ktorí majú rúška, a sú to policajti," povedal o situácii na mieste policajný hovorca Stefan Keilbach. Strážcovia zákona boli v sobotu rozmiestnení po celom Stuttgarte, lebo tu bolo ohlásených niekoľko rôznych zhromaždení. Do bezpečnostných operácií sa zapojili aj vrtuľníky.

Nové kolo protestov prichádza po týždňoch nepriaznivého vývoja epidemické situácie v Nemecku. Kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyzvala, aby ľudia Veľkú noc strávili len v úzkom kruhu, a pokiaľ to nie je absolútne nutné, nikam necestovali. Od začiatku marca sa priemerný počet novo odhalených nákaz koronavírusu v krajine viac ako zdvojnásobil.

Úrady pred dnešnými demonštráciami dávali najavo výhrady a avizovali, že pri nedodržiavaní hygienických pravidiel sa ich budú snažiť ukončiť. Okrem odporcov reštrikcií sa v Stuttgarte zišli tiež ľudia, ktorí chceli tento protest prekaziť. Podľa polície mali "protidemonštranti" tváre zakryté.

Nemecko v poslednej dobe zažilo aj násilné incidenty spojené s akciami oponentov zdravotníckych nariadení. Bez stretov s policajtmi sa pred dvoma týždňami neobišla ani demonštrácia v meste Kassel, ktorej sa zúčastnilo asi 20 tisíc ľudí.



Pandémia Covid-19 zničila až šesť miliónov pracovných miest v EÚ. Najviac postihnutá je mladá generácia
Európska komisia uviedla, že reakcia EÚ na pandémiu Covid-19 zničila okolo šesť miliónov pracovných miest, z ktorých polovicu zastávali mladí pracovníci, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca