ŠKANDÁL: Dôveryhodnosť EMA vážne utrpela. Naozaj ju farmafirmy korumpujú?
04 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

"Čistý „obchod“ s využitím dôverných informácií, „rodinkárstvo“ a korupcia", obviňuje Európsku liekovú agentúru (EMA) rakúsky politik Gerald Hauser (FPÖ): Aká je pravda o prerozdeľovaní vakcín v EÚ?


Riaditeľka Európskej liekovej agentúry (EMA) strávila celý svoj profesný život lobovaním za farmaceutický priemysel. Práve „vďaka“ Emer Cookovej však EMA stratila svoju dôveryhodnosť, píše rakúsky portál ots.at.
Predtým lobovala za farmaceutické spoločnosti, teraz im schvaľuje vakcíny

„To snáď nie je ani možné. Od novembra 2020 stojí na čele Európskej liekovej agentúry (EMA) Dr. Emer Cooková, lobistka tých farmaceutických spoločností, ktoré žiadajú o schválenie svojich vakcín proti
COVID-19."


"Súčasná riaditeľka EMA celý svoj profesný život strávila vo farmaceutickom priemysle a teraz má v kompetencii okrem iného aj schvaľovanie, kontrolu a účinnosť liekov a vakcín, napríklad aj spoločnosti AstraZeneca. V každej slušnej demokracii by sa takýto prípad nazval konfliktom záujmov,“ – vyhlásil v rakúskom parlamente poslanec za FPÖ Gerald Hauser.

Grécko a Cyprus zavádzajú očkovací pas. Na dovolenku bez neho môžete asi zabudnúť
Jednotný očkovací preukaz pre celú EÚ by mal čoskoro umožniť cestovanie po Európe napriek pandémii koronavírusu. Táto téma je veľmi dôležitá pre členské štáty, ktoré sú závislé od cestovného ruchu. Grécko a Cyprus v tomto smere svojich partnerov v... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Čistý „obchod“ s využitím dôverných informácií, „rodinkárstvo“ a korupcia

„Emer Cooková bol zodpovedná aj za rozpočet na rok 2020 v objeme približne 306 miliónov eur. Až 91% tohto rozpočtu pochádzalo z poplatkov od farmaceutických spoločností. Od roku 1985 pôsobila na rôznych pozíciách vo farmaceutickom priemysle. V rokoch 1991 do roku 1998 bola v predstavenstve Európskej federácie farmaceutického priemyslu. Zároveň pôsobila aj vo farmaceutickom združení (EFPIA), lobujúcej za najväčšie európske farmaceutické koncerny."

"Osem rokov lobovala za „veľkú 30-ku“ – spoločnosti európskeho farmaceutického priemyslu vrátane firiem Pfizer, AstraZeneca, Novartis, Johnson & Johnson,“ – kritizuje Cookovú rakúsky Hauser a pokračuje: „V takomto prípade by preto bolo na mieste hovoriť o čistom „obchode“ s využitím dôverných informácií, o „rodinkárstve“ a korupcii." 

Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


"Aj toto bude preto treba v budúcnosti brať do úvahy, keď sa bude EMA uvádzať ako dôkaz správnosti výsledkov kontroly medicínskych produktov,“ – cituje na záver ots.at slová rakúsleho poslanca za (FPÖ)  Geralda Hausera.



Švédsko malo v roku 2020 aj bez opatrení proti Covid-19 menej úmrtí ako väčšina európskych štátov
Reuters informuje, že Švédsko, ktoré nezaviedlo prísne opatrenia proti Covid19, malo za rok 2020 nižší nárast úmrtnosti ako väčšina európskych krajín. Ukázala to analýza údajov. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Petra Demková