Guvernér Floridy zakázal Covid pasy, aby zabránil vzniku dvoch tried občanov
03 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Guvernér Floridy Ron DeSantis vo svojom štáte zakázal vakcinačné pasy. Vyzval zákonodarcov, aby chránili slobodu občanov, informuje portál RT.


V nariadení, ktoré DeSantis podpísal v piatok, sa uvádza, že vakcíny proti Covid-19 nie sú zákonom vyžadované. A individuálne záznamy o očkovaní sú súkromnými informáciami o ich zdravotnom stave. Požadovanie pasov s vakcínami na prístup k tovaru, službám alebo činnostiam by narušilo slobodu jednotlivca a aj jeho súkromie, dodal DeSantis.

„Vyžadovanie takzvaných vakcinačných pasov pre účasť na každodenných aktivitách - napríklad účasť na športovom podujatí, návšteva reštaurácie alebo kina - by na základe očkovania vytvorilo dve triedy občanov,“ napísal DeSantis.



Požadovať od ľudí na Floride, aby poskytli dokumentáciu o svojom zdravotnom stave, nemôže žiadny obchodný ani vládny subjekt.

„Zákonodarný zbor pracuje na tom, aby bola táto ochrana súkromia pre obyvateľov Floridy trvalá. Teším sa na podpísanie tohto rozhodnutia v zákone,“ uviedol DeSantis.

Príkaz prichádza uprostred globálnej debaty o etike nátlaku na ľudí, aby sa očkovali, nech môžu žiť ako plnohodnotní občania. Napríklad juhokórejský premiér vo štvrtok uviedol, že do ich „každodenného života“ sa bude môcť vrátiť iba ten, kto dostane vakcínu proti Covid-19 .

Sputnik V môže byť v prípade nových mutácii aktualizovaný do 48 hodín, tvrdia vedci
Ruskí vedci predstavili novú genetickú technológiu, ktorá by podľa nich umožnila vakcíne Sputnik V adaptovať sa do 48 hodín na nové mutácie smrtiaceho vírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca