Sputnik V môže byť v prípade nových mutácii aktualizovaný do 48 hodín, tvrdia vedci
02 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Ruskí vedci predstavili novú genetickú technológiu, ktorá by podľa nich umožnila vakcíne Sputnik V adaptovať sa do 48 hodín na nové mutácie smrtiaceho vírusu, informuje portál RT.


Alexander Gintsburg, ktorý viedol tím, ktorý stojí za prvou ruskou vakcínou, v piatok pre agentúru RIA Novosti uviedol, že jeho vedci z moskovského inštitútu Gamaleja vylepšili spôsob rýchlej aktualizácie vzorca Sputniku V, ak by sa objavili nové mutácie odolné voči očkovacím látkam.

Podľa neho „ide o rovnakú technológiu založenú na vektoroch adenovírusu“, ktorá bola použitá na vývoj Sputniku V minulý rok. „Novú sekvenciu založenú na zmutovanej verzii vírusového proteínu spike je možné syntetizovať doslova do jedného dňa a nasledujúci deň sa vloží do predtým použitého vektora,“ vysvetlil.

To by umožnilo „aktualizovať“ vakcínu, čím by sa vyriešil problém rôznych mutácii, ktoré by sa mohli v budúcnosti objaviť.

Za urážku Putina by mal byť trest odňatia slobody, tvrdí ruský zákonodarca
Mali by byť zavedené nové tresty odňatia slobody pre tých, ktorí sú uznaní vinnými z urážania ruského prezidenta. Povedal to jeden z najvplyvnejších ruských poslancov s odkazom na Bidenove urážky, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Nie je však jasné, ako dlho by sa musela každá vakcína testovať, kým by sa sprístupnila verejnosti. Podľa popredného vedca prebiehajú diskusie o tom, či by bolo treba uskutočniť všetky štandardné fázy testovania a pokusov.

V posledných mesiacoch bolo na celom svete zistených množstvo mutantných verzií vírusu, čo vyvolalo obavy z účinnosti existujúcich vakcín.

Lavrov: Vzťahy s USA sú po Bidenovej urážke Putina na dne. Američania: Za všetko môže Rusko
Americké ministerstvo zahraničia poprelo, že Washington môže za nedávne zhoršenie vzťahov s Moskvou. A to aj napriek tomu, že prezident Joe Biden pripustil, že Vladimir Putin je „zabijak“, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca