Ruská prokuratúra nariadila ďalšie vyšetrovanie Navaľného protikorupčnej nadácie
02 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Protikorupčná nadácia hlavného oponenta Kremľa Alexeja Navaľného, ktorý si odpykáva trest odňatia slobody, je predmetom nového vyšetrovania ruských úradov. Ide o podozrenie z páchania extrémistických aktivít, uviedol vo videu zverejnenom v noci na piatok na sociálnych sieťach riaditeľ a právnik nadácie FBK Ivan Ždanov.


"Je zrejmé, že niečo pripravujú. Zase ďalšiu podlosť," vyhlásil vo videu Ždanov a ukázal kópiu listu moskovského prokurátora, ktorý vyšetrovanie nariadil.

V liste sa uvádza, že predmetom kontroly je  "dodržiavanie právnych predpisov o neziskových organizáciách a boj proti extrémistickým aktivitám".

Spravodajský portál Meduza.io spresnil, že v rámci kontroly prokuratúra požaduje, aby FBK poskytla informácie o štruktúre a členoch organizácie, informácie o príjmoch a výdavkoch a "zoznam prijatých účelových finančných prostriedkov v rozpise podľa rokov". V auguste 2019 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal voči FBK trestné stíhanie vo veci prania špinavých peňazí.

V októbri toho istého roku ruské ministerstvo spravodlivosti zapísalo FBK do registra "zahraničných agentov", kam sú v Rusku zaraďované všetky právnické subjekty, ktoré dostávajú finančnú podporu zo zahraničia.

Monitorovacia komisia hovorí, že Navaľnyj problémy s chrbtom simuluje. On im odkázal, že sú gauneri
Alexej Navaľnyj sa sťažuje na bolesti chrbta. Zdravotné problémy mali nastať po jeho uväzní za spreneveru. Najznámejší ruský väzeň sa pred týždňom posťažoval cez Instagram, že je v koncentráku. Podpredseda verejnej monitorovacej komisie (ONK)... Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Petra Demková


Navaľného nadácia FBK sa venuje odhaľovaniu korupcie a zverejňovaniu týchto prípadov, pričom jej investigatívne videá majú vysokú sledovanosť.

Dôsledkom týchto jej aktivít však bolo aj to, že v minulosti sa vo viacerých pobočkách FBK v celom Rusku uskutočnili policajné prehliadky a razie i vypočúvanie zamestnancov.

Navaľnyj, ktorý je jednou z výrazných postáv ruskej opozície, bol vo februári odsúdený na dva a pol roka väzenia za údajné porušenie nariadení vyplývajúcich z podmienečného trestu vyneseného nad ním v kauze sprenevery známej ako Yves Rocher. Momentálne je vo väzenskom tábore v meste Pokrov vzdialenom asi 100 kilometrov východne od Moskvy.

Nedávno Navaľnyj na sociálnych sieťach zverejnil status, že má silné bolesti chrbta a znecitlivenú jednu nohu. Na protest proti nedostatočnej lekárskej pomoci vyhlásil tento týždeň hladovku. Vedenie väznice odmietlo jeho obvinenia, že by neumožnilo, aby ho navštívil lekár.

Kremeľ nesleduje správy o Navaľného zdraví, je to vec vedenia väznice
Kremeľ vo štvrtok deklaroval, že nesleduje správy o zdravotnom stave odsúdeného opozičného politika Alexeja Navaľného a nežiadal si ani informácie od väzenských orgánov. Uviedla to agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr