Brigita Schmögnerová : Chvála Bohu, že vyjadrenia Matoviča vplyv na euro mať nebudú
02 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igora Matoviča po odchode z postu premiéra vymenovala prezidentka za ministra financií. Okrem opozície v jeho osobe vidí istý problém aj exministerka financií Brigita Schmögnerová.


Na osobu nového ministra financií sa valí jedna kritika za druhou. A to ešte v úrade nestihol spraviť a dokázať nič. Môže za to hneď niekoľko jeho „nášľapných mín“ z minulosti aj súčasnosti. Ako rizikovú osobu ho vníma aj Brigita Schmögnerová, ktorá bola ministerkou financií vo vláde Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 - 2002. Čo si myslí o Igorovi Matovičovi ako šéfovi rezortu financií, prezradila pre portál parlamentnelisty.sk.
Minister financií musí spĺňať určité odborné predpoklady

Podľa Schmögnerovej si Matovič musí dávať pozor na to, čo povie. Jeho neuvážené vyjadrenia síce euro neovplyvnia, ale mohli by spochybniť trhy. Exministerka vidí u Matoviča ako problém aj jeho vzdelanie. „On sám pripustil, že na štúdium popri podnikaní veľa času nemal a jeho diplomová práca sa môže pokladať za plagiát, navyše ako podnikateľ mal vlastné skúsenosti s daňami a možno aj s ich nepriznávaním, ako sa hovorilo,“ konštatuje na margo svojho nástupcu Schmögnerová.

Podľa nej by sa mal určite obklopiť kvalifikovanými odborníkmi. „Musí si uvedomiť, že doba sa posunula a v súčasnosti sa na daňové úniky a podvody používajú sofistikovanejšie metódy, ktorým nie jednoduché zabrániť,“ dodáva.

Minister financií musí podľa Schmögnerovej spĺňať odborné predpoklady, ktoré súvisia s bežnými povinnosťami ministra, ako sú pripravovať štátny rozpočet, zákony, ktoré sa dotýkajú daňovej a colnej sféry či finančnej problematiky. A ešte stále treba dokončiť a do konca apríla predložiť do Bruselu aj Plán obnovy. "Uvidíme, či bude Matovič napríklad schopný komunikovať primerane a na úrovni na Ecofin,“ neskrýva isté obavy exministerka.

Fico na Matoviča: Je to stredoškolák bez jazykového vybavenia a uznaný daňový podvodník
Návrh, aby sa pre upokojenie atmosféry v koalície vo vláde presunul Igor Matovič z pozície premiéra na posť ministra financií doslova rozdráždil predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Jeho úhlavný nepriateľ na jednom z najdôležitejších postov vo vláde? To... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Neuvážené vyjadrenia Matoviča by mohli spochybniť trhy

Matovič sa ako premiér neosvedčil najmä komunikačne, navyše bol vo svojich rozhodnutiach dosť spontánny a najmä unáhlený, čo by mohol byť pri takom dôležitom poste, ako je minister financií, dosť veľký problém.

„Bohu vďaka, že sme v eurozóne. Keby sa minister financií typu Matoviča vyjadroval tak nezodpovedne ako on zvykol, tak slovenská koruna by padla zrejme hlboko pod svoju úroveň. Teda chvála Bohu, že vplyv na euro mať nebude. Jeho neuvážené vyjadrenia by, prirodzene, mohli spochybniť trhy, čo by sa mohlo odraziť na úrokových sadzbách, či už krátkodobého alebo dlhodobého dlhu štátu,“ myslí si exministerka Schmögnerová.

Blaha: "Jediný krát, keď sa Matovič priblížil k ekonómii bolo, keď páchal daňové podvody so svojou matkou"
Ľuboš Blaha včera diskustoval v TA3 s Martinom Klusom. Na facebooku potom v kocke zhrnul najvážnejšie témy, o ktorých hovoril. Vláda Eduarda Hegera bude, podľa neho, len pokračovaním nekonečnej agónie. A nominácia ministra zdravotníctva je... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Michal Filek