Veľká noc opäť v zajatí Covidu. No kto chce, výnimku si nájde
01 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Už druhý rok budú kresťanské sviatky ovplyvnené Covidom. Máme ešte v živej pamäti, ako na sídliskách minulý rok nechávali ľudia pre deti vajíčka pred domami v tráve. Vtedy sme si mysleli, že je to prvý a poslednýkrát a všetky pravidlá sme zo strachu pred neznámym riadne dodržiavali. Dnes už sme unavení. Tak čo nás tento rok na Veľkú noc čaká?


Pravidlá, ktorými sa máme riadiť počas Veľkej noci, sa menili do poslednej chvíle. Zostali v nich viaceré medzery a nejasnosti, upozorňuje denník SME a konštatuje, že kto chce, nájde si ospravedlnenie, ako obísť nariadenia, ktoré sú prakticky najprísnejšie od vypuknutia pandémie, hoci tá už ustupuje.

Otázky vyvolala najmä čerstvá výnimka na "individuálnu duchovnú starostlivosť“, ktorú vláda prijala v stredu a platiť má hneď od štvrtka. Definíciu, čo je takouto duchovnou starostlivosťou a kto ju môže poskytovať, priniesla až vyhláška hygienikov.

Neuveriteľné: V nitrianskej nemocnici znižujú lekárom plat! Vraj aby ušetrili...
Zdravotníci v nemocniciach sú už z viac ako ročného boja s koronavírusom vyčerpaní. Napriek tomu musia bojovať aj za svoje práva. Tak, ako teraz lekári v Nitre, ktorým siahajú na ich platy. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Vláda nikde nenapísala, že za duchovnou starostlivosťou sa môže dochádzať len v okrese, a tak môže teoreticky poslúžiť aj ako zámienka na väčšie presuny. "Nie je to na to, aby ľudia cestovali krížom-krážom po republike,“ povedal k novinke zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger.
Polícia v pohotovosti

Polícia na sviatky ohlásila zvýšené kontroly na hraniciach krajiny či okresov. Pre mnohých však nie je jasné, ako rozlíši, kto opatrenie využíva oprávnene a pre koho sú zámienkou na dlhšiu cestu.

Svoje postupi pri rozhodovaní polícia nekomentuje a odkazuje na Úrad verejného zdravotníctva.Trvá však na tom, že za porušenie pravidiel hrozí pokuta do 1659 eur. "Občania sa musia pri kontrole preukázať hodnoverným dokladom o účele cesty, prípadne o výnimke zo zákazu vychádzania,“ povedala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Prečo tají ministerstvo čo povedali kontrolóri na Sputnik V? Na očkovanie ruskou vakcínou nie je vôbec pripravené
Ako dopadla v hodnotení Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv ruská vakcína Sputnik V sa zrejme nedozvieme. Ministerstvo zdravotníctva informáciu totiž nateraz tají. A podľa denníka SME dostalo stanovisko kontrolórov ešte minulú stredu. Očkovanie... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


O nejasnej formulácií vie aj Heger, ktorý s ministrom vnútra Romanom Mikulcom v stredu vyzýval ľudí, aby dodržiavali opatrenia, aby chránili zdravie "seba, rodiny a priateľov“.

„Ak sa chce niekto vyhovoriť a obchádzať pravidlá, spôsobov je vždy viacero. Ale verím, že to ľudia nebudú robiť. Nemáme päť miliónov policajtov na päť miliónov občanov. To nemáme aj keby sme sa roztrhali,“ povedal Heger.
Výnimky

Bohoslužby zostávajú naďalej zakázané. Výnimkou sú také, z ktorých je zabezpečený prenos, zúčastniť sa ich môže najviac šesť ľudí, aby ho zabezpečili.

Chmelár: Sčítal som sa. Chcem, aby sa biskupi vyjadrovali len k dvom zákonom - Starému a Novému
Úderom polnoci skončila možnosť sčítať sa. Pre všetkých občanov to bolo povinné. Analytik Eduard Chmelár však vysvetľuje, že preňho to bol spôsob postarať sa o to, aby Slovensko prejavovalo väčší rešpekt k odlišnému svetonázoru.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Michal Filek


Ústupok veriacim obhajuje ministerstvo zdravotníctva tým, že ho schválilo konzílium odborníkov. Umožniť vraj chcelo najmä spovede pred sviatkami. "Nakoľko Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Podobný problém ako s duchovnou starostlivosťou je aj pri ďalších výnimkách z obmedzenia pohybu. Jedná sa o starostlivosť o blízku osobu či príbuzného alebo tiež o starostlivosť o hospodárske zvieratá.

Žiadna z inštitúcií nevedela povedať, kto by mal vystaviť povolenie na takýto účel cesty, či akú by malo mať podobu.

Blanár: Rok žili prevádzkovatelia holičstiev z úspor a zadlžovali sa. Vláda na nich kašle, tak otvoria
Podpredseda NR SR a strany SMER Juraj Blanár vystúpil na facebooku na obranu drobných živnostníkov, majiteľov kaderníctiev, či kozmetických salónov. Tí sú totiž už rok zatvorení, zadlžujú sa, prepúšťajú, krachujú... A vláda na nich kašle. A tak sa... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Michal Filek