Prečo tají ministerstvo čo povedali kontrolóri na Sputnik V? Na očkovanie ruskou vakcínou nie je vôbec pripravené
01 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Ako dopadla v hodnotení Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv ruská vakcína Sputnik V sa zrejme nedozvieme. Ministerstvo zdravotníctva informáciu totiž nateraz tají. A podľa denníka SME dostalo stanovisko kontrolórov ešte minulú stredu. Očkovanie Sputnikom vraj odobrili.


Ruská vakcína rozhádala vládu, bola tzv. poslednou kvapkou na vznik vládnej krízy, takmer štyri týždne boli občania Slovenska kvôli nej rukojemníkmi v slovných prestrelkách medzi predstaviteľmi koalície, vo vláde nastala rošáda a dnes si môžeme v priamom prenose pozrieť menovanie staronovej vlády z prezidentského paláca. A ani sa nedozvieme, ako to teda s tým Sputnikom V vôbec je?

Pre občana je zatiaľ zrejmé iba jediné. Ruskú vakcínu proti Covidu-19 ešte stále neschválila Európska lieková agentúra. Ak sa teda budú záujemcovia na Slovensku Sputnikom V očkovať, budú musieť podpísať vyhlásenie, že sú si vedomí, že európska agentúra vakcínu nezaregistrovala.

Slovensko zatiaľ dostalo 200-tisíc dávok Sputnika V. Odchádzajúci premiér Igor Matovič  začiatkom marca hovoril, že z Ruska kúpil dva milióny dávok.

Neuveriteľné: V nitrianskej nemocnici znižujú lekárom plat! Vraj aby ušetrili...
Zdravotníci v nemocniciach sú už z viac ako ročného boja s koronavírusom vyčerpaní. Napriek tomu musia bojovať aj za svoje práva. Tak, ako teraz lekári v Nitre, ktorým siahajú na ich platy. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Dodané ruské vakcíny sú v skladoch spoločnosti Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Ďalších 200-tisíc dávok, ktoré mali prísť v marci, zatiaľ na Slovensku nie je. Ministerstvo zdravotníctva chýbajúcu dodávku nevysvetlilo.

Štátna tajomníčka ministerstva zodpovedná za vakcináciu Jana Ježíková v utorok povedala len toľko, že ďalších 200- až 400-tisíc dávok ruskej vakcíny má prísť v najbližšom čase.
Čo ministerstvo tají?

"Aktuálne prebiehajú ešte laboratórne testovania predmetnej vakcíny, v nadväznosti na ich závery budeme komplexne informovať," odpovedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová na otázky, prečo ministerstvo nezverejnilo stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Žilinka začína po Kováčikovi „zametať“, chce obnoviť trestné stíhanie zbrojára Gogu
Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka sa začína pozerať aj na kauzy, ktoré väzobne stíhaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik neriešil. Tentokrát chce obnoviť trestné stíhanie Mariána Gogu, zbrojára z kauzy Kajetána... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Z vyjadrenia kontrolórov však vyplýva, že to nie je pravda. "Štátny ústav pre kontrolu liečiv v utorok dodal stanovisko k vakcíne Sputnik V ministerstvu zdravotníctva," povedala jeho hovorkyňa Magdaléna Jurkemíková.

Stanovisko dodané v utorok je podľa informácií SME navyše už druhým, ktoré kontrolóri vydali k ruskej vakcíne. Prvé prezentovali ešte minulú stredu 24. marca.
Nepripravené očkovanie

Ruskou vakcínou by sa podľa prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza zo začiatku marca nechalo zaočkovať 53 percent obyvateľov Slovenska. No je tu jeden háčik. Očkovanie ruskou vakcínou vraj nie je pripravené. Od prvej dodávky Sputnika V na Slovensko pritom ubehol takmer mesiac.

Blanár: Rok žili prevádzkovatelia holičstiev z úspor a zadlžovali sa. Vláda na nich kašle, tak otvoria
Podpredseda NR SR a strany SMER Juraj Blanár vystúpil na facebooku na obranu drobných živnostníkov, majiteľov kaderníctiev, či kozmetických salónov. Tí sú totiž už rok zatvorení, zadlžujú sa, prepúšťajú, krachujú... A vláda na nich kašle. A tak sa... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Michal Filek