Novotný: Čo bude robiť vojak na čele ministerstva zdravotníctva po skončení pandémie, v čase mieru?
01 | 04 | 2021 I Michal Filek

Viliam Novotný je neurochirurg a predseda strany Šanca. Na facebooku sa vyjadril k nominácii brigádneho generála MUDr. Lengvarského do funkcie ministra zdravotníctva. "Čo bude robiť vojak, minister zdravotníctva na čele rezortu po skončení pandémie, v čase mieru?" pýta sa.



Novým ministrom zdravotníctva by mal byť riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice - brigádny generál MUDr. Lengvarský. Občas sme vo vládach svedkami, že ministrami silových rezortov sa stanú bývalí vojaci či policajti. Ale aby brigádny generál v aktívnej vojenskej službe velil civilnému zdravotníctvu je unikát … . Možno na Kube, v Severnej Kórei či v afrických krajinách ani nie, ale na Slovensku budeme zase v EÚ za exotov. Myslí si to Viliam Novotný.





"Už koncom októbra, keď vykonaním celoplošného testovania poverila vláda ministra obrany, mali z toho mnohí zdravotníci čudné pocity. Prečo má armáda zabezpečovať činnosť, ktorú aj tak robia zdravotníci? Ministrovi obrany Naďovi sa však “riadenie" zdravotníctva zjavne zapáčilo a pri nevýraznom ministrovi Krajčím mal na to aj dostatočný priestor. A teraz už priamo, zrejme na jeho popud, by mal prevziať brigádny generál “velenie" nad celým zdravotníctvom," píše predseda Šance.



Podľa neho nikto nespochybňuje ani medicínske vzdelanie, ani manažérske schopnosti generála Lengvarského ako riaditeľa nemocnice a bývalého veliteľa vojenského zdravotníctva. S veľkou fantáziou by sa vraj na obranu jeho nominácie dokonca dalo povedať, že zdravotníctvo je v súčasnosti pre boj s pandémiou vlastne vo "vojnovom stave", tak preto bude vojak ministrom.



"Ale čo bude robiť vojak minister v zdravotníctve po skončení pandémie, teda v "čase mieru”? Neviem, či má brigádny generál vôbec predstavu, ako riešiť rozšírenie nároku pacientov, vytváranie ponuky konkurenčných poistných plánov, reformu a súťaž nemocníc či posilnenie ambulantnej starostlivosti v civilnom sektore s množstvom súkromných poskytovateľov - lebo to sú skutočne potrebné zmeny v zdravotníctve."


Blanár: Rok žili prevádzkovatelia holičstiev z úspor a zadlžovali sa. Vláda na nich kašle, tak otvoria
Podpredseda NR SR a strany SMER Juraj Blanár vystúpil na facebooku na obranu drobných živnostníkov, majiteľov kaderníctiev, či kozmetických salónov. Tí sú totiž už rok zatvorení, zadlžujú sa, prepúšťajú, krachujú... A vláda na nich kašle. A tak sa... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Michal Filek