Matematik Kollár: „Aby sme už dopekla nemuseli toľko zbytočne všetci klamať, že robíme niečo iné ako robíme“
01 | 04 | 2021 I Robert Bačinský

„Myslel som, že uvažujeme o čiastočnom sprísnení, keď je tá príležitosť. Aby sme napríklad mohli čo najskôr v zlepšenej situácii otvoriť takmer všetky základné a stredné školy, aby sme mohli otvoriť služby, ktoré už nevyhnutne potrebujeme a ktoré mnohé už vlastne ani asi neotvoria. Aby sme mohli zložiť respirátory...“ píše rozčarovaný Richard Kollár.


Matematik a analytik Richard Kollár opäť kritizuje nastavené protipandemické opatrenia. Vo svojom facebookovom statuse sa zamýšľa nad tým, aký zmysel majú odporúčania pandemickej komisie, v ktorých výnimky striedajú nejasné formulácie.

Národnú pandemickú stratégiu ktorá by podľa neho zabrala, vidí takto: „No, možno by sa dalo uvažovať nad tým, ako najlepšie zvoliť protiepidemické opatrenia. Identifikovať najviac postihnuté skupiny, ktoré sa budú systematicky kompenzovať naprieč oblasťou pôsobenia. Vyberať také, ktoré predstavujú balans medzi tým prijateľným a nevyhnutným. Čo najskôr zaočkovať plošne tých najohrozenejších aspoň v tej miere, ako sa kedysi pretestovali.“ Toto je podľa Kollára jedna z možných ciest.

Do kostola pustíte najviac ohrozené skupiny, ale športovci na ihriská ísť nemôžu?
Avizované povolenie návštev kostolov veriacimi zdvihlo zo stoličiek aj tých, ktorí si želajú návrat športovcov na ihriská. Svoj názor na to prejavili zástancovia športu v statuse na facebookovom profile Za návrat športu. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Ale ako vo svojom príspevku pokračuje, nemusíme ňou ísť a s riadnou dávkou irónie poukazuje na zabehnutú prax. „Dá sa povoliť aj široká výnimka s absolútne nejasnou formuláciou na vychádzanie kdekoľvek a kedykoľvek bez testu, na stretávanie sa dospelých v interiéroch, na cestovanie z okresu do okresu. A ešte by sa dala zamerať na generáciu, ktorá je najviac ohrozená, ale je zaočkovaná len na tretinu. To je dobrý postup,“ píše sarkasticky.

„V nemocniciach sa uvoľnilo predsa len pár lôžok a zdravotnícky personál ešte nestihol podať výpovede. Zároveň by bolo dobré nechať takmer bezdôvodne (lebo sme si na to zvykli) pár dni zatvorené všetky obchody a sústrediť tam v rámci protipandemických opatrení v jeden deň čo najviac ľudí. Je to bezpečnejšie ako náhodou riskovať extrémne šírenie infekcií pri večernom a nočnom nákupe,“ ironicky odporúča Kollár.

Matematik kritikou nešetril ani v prípade nezmyselných povolení a zákazov, smerom k veriacim a športuchtivým. „Však môžeme ísť na miesto obchodov do svätostánku! Najmä ak nemáme práve test, aj keď ten teraz zase platí 11 dní. Bezpečie predovšetkým. Áno, a zároveň je dobré zakázať aj individuálny šport po ôsmej večer, veď aj tak sa vtedy už stmieva. Kto by mohol chcieť vtedy behať pre pána Jána, veď je to také extrémne rizikové. Najmä keď v lese číhajú poľovníci,“ píše matematik.

Polícia začala s intenzívnymi kontrolami na cestách, vodiči sa môžu zdržať
Policajti začali s intenzívnymi kontrolami dodržiavania protipandemických opatrení na cestách. Informujú o tom na sociálnej sieti. Stellacentrum upozorňuje, že v dôsledku kontrol by mali vodiči na území Slovenska počítať so... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | tasr


„Toto je ten slovenský boj s pandémiou. Bez vakcín, ale s testovaním. So zákazmi vychádzania ale povolením navštevovať kostoly bez testu kdekoľvek, potrebujete na to mať len email, a môžete vyraziť z Bratislavy na východ,“ píše znechutene Kollár. „Takže nezabudnite si zohnať email od [email protected] a dohodnúť si individuálnu duchovnú starostlivosť čo by aj priamo na Chopku v nedeľu o 11:00. Email si nezabudnite vytlačiť, budete ho možno potrebovať ukázať policajtom pri kontrole,“ poukazuje na Mikasove absurdnosti Richard Kollár.

Kollár logike opatrení nerozumie. „Myslel som, že uvažujeme o čiastočnom sprísnení, keď je tá príležitosť a o lepšej kontrole polievačiek a šibačiek,“ konštatuje. „Aby sme napríklad mohli čo najskôr v zlepšenej situácii otvoriť takmer všetky základné a stredné školy, aby sme mohli otvoriť služby, ktoré už nevyhnutne potrebujeme a ktoré mnohé už vlastne ani asi neotvoria. Aby sme mohli zložiť respirátory v teple v exteriéri, keď okolo nás nie je nik mimo našej domácnosti,“ napísal Kollár.

„Aby sme už dopekla nemuseli toľko zbytočne všetci klamať, že robíme niečo iné ako robíme,“ ukončil svoj príspevok.

Chorvátsko sa otvára turistom. Slováci však musia s dovolenkou počkať na súhlas vlády
Turisti z Európskej únie, resp. zo schengenského priestoru, môžu už od dnes vstúpiť do Chorvátska. Jedinou podmienkou je negatívny test na Covid-19. Deti do siedmich rokov cestujúce s rodičom nepotrebujú ani tie testy, informuje denník... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková