Kedy by mohli otvoriť obchody, šport, kultúra? Už onedlho!
01 | 04 | 2021 I Michal Filek

Pandemická situácia sa na Slovensku pomaly zlepšuje. Aj keď v súčasnosti je celá krajina v čiernej, teda najhoršej fáze, do miernejšieho stupňa by sme mohli prepnúť už po veľkej noci. Teda v prípade, že hospitalizovaných pacientov v nemocnici bude menej, ako 3000. A to sa s najväčšou pravdepodobnosťou podarí. Pravda, ja potom by sme museli, podľa covid automatu čakať ešte ďalších 12 dní. Ako by mohlo otváranie prebiehať, spracoval portál 1.pluska.sk.


„Ak budeme disciplinovaní (počas Veľkej noci) a čísla sa budú naďalej zlepšovať, budeme môcť vrátiť deti do škôl a pomaly rušiť obmedzenia, ktoré nám všetkým komplikujú život,“ cituje Pluska hlavného hygienika Jána Mikasa.

Denník Plus 1 deň pripravil veľký prehľad, kedy by sa mohli jednotlivé oblasti otvárať.
Školy - po Veľkej noci

Školy by mali mať prednosť. Vrátiť by sa do nich mohli žiaci druhého ročníka ZŠ, samozrejme podľa situácie v tom - ktorom regióne. Minister Grohling uviedol, že robia pre to všetko.
Kostoly - individuálne už teraz

Pluska píše, že sú otvorené už v súčasnosti na individuálnu pastoráciu. Veriaci sa však musia vopred nahlásiť na fare. Podľa covid automatu povolia omše v bordovej fáze, s obmedzením účastníkov 15m2 na osobu.
Šport a príroda - po Veľkej noci

Ako prvé by sa, podľa 1.pluska.sk, mali v bordovej fáze, otvárať vonkajšie športoviská. Fungovať by mohli aj bazény, ale s obmedzením najviac 6 ľudí. Testy do prírody by sa mali zrušiť a takisto by bolo možné ísť do prírody aj mimo okresu.
Obchody, služby a salóny - v polovici apríla

Po prechode do bordovej fázy. Avšak s obmedzením 15m2 na zákazníka a s negatívnym testom. Informuje Pluska.
Terasy reštaurácií - polovica mája

Až v červenej fáze covid automatu. Takže apríl nehrozí.
Hotely - v polovici apríla

Za prísnych opatrení by mohli byť otvorené už po prechode do bordovej fázy.
Kultúra - apríl, máj

Galérie a múze by mohli otvoriť už v apríly, s obmedzením 15m2  na návštevníka. V červenej fáze, v polovici mája by mohli odštartovať aj kultúrne akcie. Najskôr pre maximálne do 6 osôb. Tak napísala Pluska.

 

Do kostola pustíte najviac ohrozené skupiny, ale športovci na ihriská ísť nemôžu?
Avizované povolenie návštev kostolov veriacimi zdvihlo zo stoličiek aj tých, ktorí si želajú návrat športovcov na ihriská. Svoj názor na to prejavili zástancovia športu v statuse na facebookovom profile Za návrat športu. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik