Ak ste prekonali Covid a myslíte si, že ste za vodou, mýlite sa. Možno vás čaká ešte toto
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Každému je už známe, že ochorenie na Covid-19 so sebou okrem iného prináša aj stratu chuti a čuchu. Len postupne však odborníci zisťujú, že to nemusí byť iba krátkodobá záležitosť.


Čoraz viac pacientov sa aj mesiace po prekonaní nákazy sťažuje. Nielen na to, že ešte stále nič necítia, ale práve naopak. Vône, ktoré boli doteraz príjemné - ako čerstvá káva alebo milovaná osoba - zrazu začnú byť nepríjemné až neznesiteľné.

Odborne sa to nazýva parosmia, informuje denník Nový Čas. Spoločne so stratou čuchu, ide o symptóm, ktorý trápi časť ľudí po prekonaní covidu-19.

Nie je to naozaj nič príjemné. Páchne vám jedlo z donáškovej služby, pri varení je vám na vracanie. Smrdí vám všetko od jedla až po sviečku pri romantickej večeri. Nemôžete nikam chodiť, a to poškodzuje vaše vzťahy.

Rusko zaregistrovalo prvú vakcínu proti koronavírusu pre zvieratá
Ruské úrady v stredu oznámili, že zaregistrovali prvú vakcínu proti koronavírusu určenú pre zvieratá. Očkovaciu látku Carnivak-Cov vyvinuli odborníci z ruskej Federálnej služby pre veterinárny a fytosanitárny dohľad... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | tasr

Počet nie je známy

Presný počet ľudí trpiacich parosmiou nie je známy. Podľa nedávnej štúdie zažilo asi 47 percent ľudí nakazených koronavírusom zmeny čuchu a chuti - zhruba u polovice z nich sa jednalo o parosmiu. "To znamená, že ruža môže páchnuť ako výkaly," povedal doktor Richard Doty, riaditeľ čuchového a chuťového strediska pri Pensylvánskej univerzite. Dodal, že sa ľuďom ich čuch zvyčajne vráti v priebehu niekoľkých mesiacov.

Samantha LaLiberteová, sociálna pracovníčka v americkom Nashville, parosmiu práve prekonáva. Nedokáže vystáť ani pach vlastného tela. Sprchovanie nepomôže - z vône sprchového gélu, kondicionéru a šampónu sa jej dvíha žalúdok. A čo horšie, rovnako nepríjemne jej začal páchnuť aj jej manžel, s ktorým je osem rokov. "Medzi nami momentálne nie je moc intimity," povedala. "A nie je to tým, že by sme nechceli."

"Je to oveľa väčší problém, než si ľudia myslia," uviedla doktorka Duika Burgesová Watsonová, ktorá sa tejto otázke venuje na univerzite v anglickom Newcastli. "Je to niečo, čo ovplyvňuje váš vzťah so sebou samými, s ostatnými, váš spoločenský život a intímne vzťahy," uzavrela lekárka s tým, že ľudia by to nemali podceňovať.

Povinný digitálny očkovací pas môže znamenať koniec slobody pre Západ. Systém vás už nepustí
Bývalá poradkyňa amerického exprezidenta Billa Clintona Naomi Wolfová naliehavo varuje pred zavedením digitálneho očkovacieho pasu. Mohol by totiž znamenať koniec občianskej spoločnosti, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová