Typicky americké: Rusko za svoje škodlivé aktivity zaplatí, vyhráža sa šéf diplomacie USA (video)
30 | 03 | 2021 I

V najnovšom rozhovore pre stanicu CNN sa minister zahraničia USA Antony Blinken okrem iného dotkol vzťahov s Ruskom. Povedal, že Washington je blízko k ukončeniu preskúmania údajných ruských "škodlivých aktivít". Plánuje podniknúť príslušné kroky. Varoval, že Rusko "zaplatí cenu" za konflikt na Ukrajine a údajné ruskej zasahovanie do amerických volieb. Taktiež za kybernetické útoky a situáciu okolo väzneného opozičného blogera Alexeja Navalného.


"Videli sme plošne tieto rôzne príklady ruskej agresie. A prezident jasne povedal, že tieto činy budú mať následky. V súčasnosti práve dokončujeme hodnotenie kyber útoku cez SolarWinds, zasahovania do volieb a použitia chemickej zbrane pri pokuse o vraždu Alexeja Navalného." Povedal Blinken pre CNN.
Odvoláva sa aj na NATO

Toto určite bude mať podľa Blinkena "následky". "Nakoniec aj v NATO som počul, že existujú spoločné obavy zo správania sa Ruska na hraniciach, rovnako ako aj spoločný záväzok postaviť sa proti nemu, " povedal Blinken.

Friedman: Neberte prezidenta USA tak vážne, je najslabším lídrom v euroamerickom svete
Spojené štáty sa nachádzajú v bode zásadného zvratu a transformácie. V tomto desaťročí prejdú zásadným konfliktom, aby znovu získali energiu, silu a mocenské postavenie vo svete. Rasový konflikt bude naďalej silnieť. Prezidentské voľby v USA v roku... Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Timotej Dudka

Opäť tlak na plynovod

K téme plynovodu Nord Stream 2 Blinken moderátorke televízie CNN povedal, že USA vysvetlili svoj postoj  nemeckým spojencom a "sú pripravené uvaliť na projekt nové sankcie". Na otázku, či by samotné USA boli schopné urobiť niečo pre to, aby projekt energetickej infraštruktúry nebol dokončený, minister povedal, že je to na tých krajinách, ktoré ho budujú a snažia sa ho dokončiť.

"Nakoniec, je to len na tých, ktorí sa snažia plynovod vybudovať a dokončiť. Len sme sa chceli uistiť, že náš postoj, náš odpor voči plynovodu je dobre pochopený, " povedal.
Blinken mobilizuje

Na adresu Ruska i Číny Blinken poznamenal, že verí v to, že koordinácia so spojencami zefektívni akcie USA.

"Či už ide o Rusko, či už ide o iné krajiny, ktoré predstavujú výzvu, sme silnejší a efektívnejší, ak sme to schopní urobiť koordinovane. Práve v minulom týždni ste videli príklady koordinovaných sankcií zo strany Spojených štátov a Európskej únie, Veľkej Británie, Kanady, pokiaľ ide napríklad o Čínu a jej porušovanie ľudských práv v Sin-ťiangu. Videli ste to aj v prípade Ruska. Ale my určite podnikneme kroky potrebné k obrane našich záujmov, " povedal americký minister zahraničia.



(Medzititulky red. HD.)

Tri jadrové ruské ponorky s balistickými raketami sa vynorili spod polárneho ľadu na dostrel od USA
Podľa informácií zverejnených agentúrou TASS sa včera tri ruské ponorky na jadrový pohon súčasne prvýkrát v histórii vynorili spod arktického ľadu. A to vo vzdialenosti asi 300 metrov od seba. Informoval o tom hlavný veliteľ námorníctva admirál... Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Ivan Brožík