Paradoxná rošáda na Slovensku, komentuje Der Standard (Gerald Schubert)
30 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár  Gerald Schubert (Der Standard)


Niekoľkotýždňová vládna koaličná kríza na Slovensku je, zdá sa, aspoň nateraz zažehnaná. Doterajší šéf rezortu financií Eduard Heger sa postaví do čela slovenskej vlády.


Čo by mohlo pre pozorovateľov spoza hraníc vyzerať skôr paradoxne, vychádza z vnútornej logiky vážnej vládnej krízy, ktorá celé týždne otriasa Slovenskom. Premiér napokon odstúpil, a tak sa podarilo vyhnúť novým voľbám. Ak by ste si mysleli, že úplne odchádza z vlády, tak ste na omyle. Usadí sa do kresla ministra financií po Eduardovi Hegerovi, ktorý ho vystrieda na poste predsedu vlády. Resumé: Totálny krach štvorkoalície sa nekoná, konštatuje Gerald Schubert.



Sólový, svojvoľný postup

Matovič, líder konzervatívno-populistického hnutia OĽaNO (Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti) sa dostal pod tvrdý tlak svojich koaličných partnerov po tom, čo vo februári svojvoľne objednal dva milióny dávok ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, a to aj napriek tomu, že len deň predtým vláda rozhodla, že sa tak nestane.


Exprezident Gašparovič o roku Matoviča: Jeho činy by mal problém zhodnotiť aj psychológ
30 | 03 | 2021 | editor01hd

Sólový postup premiéra pri zaobstaraní ruskej vakcíny poriadne nahneval najmä neoliberálnu stranu SaS (Sloboda a solidarita), ale aj liberálov zo strany Za ľudí. Vo vnútri koalície sa k slovu čoraz hlasnejšou kritikou hlásili pravicoví populisti zo Sme rodina. Toxické ovzdušie vo vláde sa podľa nich podpisuje pod rastúcu nervozitu.



Nejde mu o štát

Skutočnosť, že Sputnik V ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA) a o nákupe ruskej vakcíny diskutujú jednotlivé európske krajiny aj na geopolitickom pozadí, nie je jediným dôvodom ostrej reakcie koaličných partnerov. Utvrdilo ich to len v presvedčení, že Matovičovi nejde o štát.



Nevyspytateľný, konfliktný, často v spore s „vlastnými“

Matovič je nevyspytateľný, konfliktný politik, ktorý sa ešte v opozícii často dostával do sporu s „vlastnými“. Podľa kritikov bol síce v boji proti koronavírusu veľmi akčný, no jeho kroky už také efektívne neboli, poznamenáva ďalej Gerald Schubert a dodáva, že už začiatkom marca líder SaS Richard Sulík, vtedy ešte minister hospodárstva, vyzval Matoviča na odstúpenie.


Bukovský: „Rekonštrukcia vlády je vlečka hnoja vykydnutá pred každý dom na Slovensku“
„On však odkázal celému národu, že jeho ochota stať sa ministrom financií je prejav veľkonočného odpustenia všetkým tým, ktorí boli nespokojní s jeho vládnutím a požadovali jeho odchod z funkcie. Odpustil 84 percentám ľudí nespokojným s jeho... Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

Podmienky a ultimáta

Matovič svoj odchod z premiérskej stoličky viazal na obsadenie iného postu vo vládnom kabinete. Jeho nároky však spočiatku narazili na odpor koalície. Po niekoľkých týždňoch od ultimáta podalo demisiu šesť členov vlády – po Sulíkovi, tak urobila aj ministerka spravodlivosti a ministri zdravotníctva a zahraničných vecí.


V pravicovom vládnom tábore sa opakovali hlasné výzvy, aby sa neriskovali nové voľby. Krajine žije  stále v dozvukoch vraždy novinára Jána Kuciaka spred troch rokov.  Matovič vo februári 2020 vyhral voľby práve vďaka svojej protikorupčnej predvolebnej kampani namierenej proti ľavicovým populistom, ktorí boli vtedy pri moci.



Tlak bol už priveľký

Cez víkend bol tlak na Matoviča, aby zachránil koalíciu svojím odchodom, už priveľký. Na premiérskom poste ho vystrieda doterajší minister financií Eduard Heger. Na miesto Hegera zasadne sám Matovič, uzatvára komentár Gerald Schubert v rakúskom denníku Der Standard.


Mikrofóny počas tlačovky odhalili, čo šepkal Sulík Cigánikovej
Kríza v koalícii sa už pomaly javí ako vyriešená, ale napätie by sa dalo ešte krájať. Vedľa seba budú opäť sedieť šéf SaS Richard Sulík a predseda OĽANO Igor Matovič, rivali, ktorí rozdelili celú spoločnosť. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič