Nás pokutujú a držia v domácom väzení, no vláda nesplnila ani polovicu opatrení
30 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Na jednej strane je tvrdenie ministerstva zdravotníctva. Väčšinu opatrení vraj splnilo. Na druhej strane sú vedci. Tí tvrdia, že ani polovica opatrení vlády nie je splnená.


"Je päť týždňov po tom, ako sa za okrúhlym stolom na úrade vlády stretla štátna moc s vedcami." Začína svoj sumár portál startitup.sk.
Klame nás štát?

Iniciatíva Veda pomáha podľa citovaného portálu tvrdí, "že zhruba polovica opatrení na zlepšenie situácie stále nie je splnená". Vyplýva to zo správy, ktorú dnes uverejnila na webe Scribt.

Ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň tvrdilo, že väčšinu opatrení splnilo. Dnes totiž uplynie päť týždňov, odkedy sa začali rokovania odborníkov viesť za okrúhlym stolom na úrade vlády, informoval o tom podľa startitup.sk Denník N.

Veda pomáha: Vyzývame vládu na realizáciu opatrení dohodnutých s odborníkmi
Iniciatíva Veda pomáha vyzýva vládu, aby bezodkladne začala uskutočňovať spoločne dohodnuté opatrenia odborníkov. S jasným určením termínov a metodiky vyhodnotenia ich účinnosti. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | tasr

Iniciatíva sa ozvala

„Pri tejto príležitosti prinášame vyhodnotenie doterajšieho plnenia dohodnutých opatrení, ktoré vláda oficiálne prijala ako svoju úlohu formou uznesenia. Pripomíname, že mnohé navrhované opatrenia bolo potrebné implementovať, a to čo najskôr. Pre ich efektivitu totiž nie je dôležitý len druh opatrení, ale aj ich načasovanie a promptné zavedenie,“ píše iniciatíva Veda pomáha v stanovisku.
Sľuby sa sľubujú a my máme zákaz vychádzania

Iniciatíva podľa startitup.sk uvádza, že viaceré sľuby, ktoré sú kľúčové pre udržanie pozitívneho trendu, neboli implementované vôbec. V texte ich rozdeľuje na nesplnené, prevažne splnené a splnené, ktorých je menej než polovica. Medzi nimi sa nachádza aj výrazné zvýšenie pandemickej PN a OČR, ako aj kompenzácie pre živnostníkov. Zlepšenie prednemocničnej starostlivosti, prijatie novej stratégie testovania a úprava Covid automatu s ukončením permanentného plošného antigénového testovania. A jednotná a zrozumiteľná komunikácia s verejnosťou.


Aspoň niečo

„Oceňujeme, že niektoré z opatrení boli vládou implementované veľmi rýchlo. Najmä v oblastiach zvýšenia osobnej ochrany pred infekciou, obmedzenia výnimiek pre pohyb covid pozitívnych osôb, ako aj niektoré úpravy vedúce k racionalizácii očkovacej stratégie. Sme presvedčení, že tieto opatrenia prispeli k badateľnému zlepšeniu situácie,“ dodali vedci v stanovisku, ktoré odcitoval portál startitup.sk.



(Medzititulky red. HD.)

Ako bojovať s covidom čo najefektívnejšie? Iniciatíva "Veda pomáha" v tom má jasno
Iniciatíva Veda pomáha spísala a ponúka návrhy ako čo najefektívnejšie bojovať s koronavírusom. Pomôže to aj našej ekonomike. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.