„Lietajúce oči“ nad východnou rakúskou hranicou
30 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Drony sa považujú za nový, efektívny, špičkový nástroj v boji proti pašerákom ľudí. „Lietajúce oči“, ako by sme ich tiež mohli nazvať, majú monitorovať východnú rakúsku hranicu. Do roku 2023 sa ich počet navýši až na 90, informujú rakúske noviny Kronen Zeitung.



Kto dá viac, má prednosť

„Na Balkáne čaká 80 000 až 100 000 utečencov,“ - vysvetľuje najlepší rakúsky „lovec“ prevádzačov ľudí Gerald Tatzgern. Cieľovou krajinou číslo jeden je pre nich Nemecko, pričom Rakúsko je len medzizastávkou. Za prepašovanie v kamióne, pričom vodič často o ničom nevie, sú migranti ochotní zaplatiť 1 500 až 4 000 eur. Kto dá viac, má prednosť. Najmä v burgenlandskej štvrti Oberpullendorf v poslednom období prudko vzrástlo nelegálne prisťahovalectvo. Na rozdiel od regiónu Neusiedler See tu utečencov chráni kopcovitý a lesnatý terén.



Drony sú cenovo dostupné a dajú sa rýchlo nasadiť

Spolková armáda a polícia úzko spolupracujú v boji proti bezohľadným pašerákom ľudí. Podľa ministerky obrany Klaudie Tannerovej (ÖVP) je na 360-kilometrovej hranici medzi Maďarskom a Burgenlandom nasadených 650 vojakov. Minister vnútra Karl Nehammer (ÖVP) vsádza čoraz viac na drony v boji proti pašovaniu ľudí. Do leta ich nasadia 23, neskôr sa počet zvýši až na 90. „Sú cenovo dostupné a rýchlo sa dajú nasadiť. Uplatnia sa najmä v ťažko dostupnom teréne,“ – vyhlásil minister.


Zábery, ktoré sa prenášajú na veľký monitor v maskovanom policajnom aute, sú veľmi kvalitné. V poslednom čase sa o šťastie pokúšajú najmä muži zo Sýrie a Afganistanu. Sú to však aj ekonomickí migranti z Bangladéše či Maroka. Ich šance zostať v Rakúsku sú ale mizivé, dodáva Kronen Zeitung.


Nie som popierač, som kritik. Pre mňa je vlastenectvo láska, hovorí Daniel Landa (VIDEO)
Daniel Landa, český spevák. Nedávno s kolegami rozvážal dôchodcom vitamín D, zinok, selén. Podporuje prevenciu proti Covidu zo všetkých síl. Zároveň kritizuje štátnu moc za zlyhania a neschopnosť bojovať proti pandémii. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Ivan Brožík