Keď si hlúposť podá ruky s mocou alebo Ako nás na sviatky svojvoľne a bezcitne zavreli do domáceho väzenia
30 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

V rannom programe Českého rozhlasu Dvojka vystúpil v relácii Jak to vidí vedec, biochemik, rektor Karlovej univerzity v Prahe Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA. V polhodinovom rozhovore okrem iného nepriamo povedal, že zákaz ísť na Veľkú noc na vlastné chalupy a chaty či do záhrad prinesie tretiu vlnu. (Redakčný článok HD.)


Rektor Zima použil naozaj jednoduchý argument. Podľa neho sa vôbec nedá predpokladať, že chatári alebo chalupári by si teraz išli robiť "žúrky". Naopak, akumulovali by prvý prirodzený D - vitamín zo Slnka. Venovali by sa práci na záhradke, sadeniu muškátov. A to v dostatočnej vzdialenosti od susedov.

Švédsko má aj napriek benevolentným opatreniam nižší nárast úmrtí ako väčšina EÚ
Analýza ukázala, že Švédsko, ktoré sa vyhýba prísnym obmedzeniam, ktoré udusili veľkú časť globálnej ekonomiky, malo v roku 2020 menšiu celkovú úmrtnosť ako väčšina európskych krajín, informuje agentúra Reuters. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Naše Lurdy

Na príklade dôsledku tohto neľudského a hlúpeho opatrenia v mestách poukázal rektor na veľmi pravdepodobný jav. "Ľudí v panelákoch neudržíte. V rámci toho, čo je povolené, vyjdú do parkov a iných mestských rekreačných lokalít." Na príklade pražskej Stromovky varoval, že tam dôjde naraz ku koncentrácii možno až desiatok tisícov Pražanov. (Obdoba Koliby nad Bratislavou.)
Opatrenia? K plaču

Koľkí z tých desiatok tisícov budú mať na sebe ochranné prostriedky? V akej vzdialenosti budú od seba? Veď to bude ako na náboženskej púti, varoval rektor Zima. Na tých chalupách by to bolo z hľadiska možného šírenia vírusu oveľa bezpečnejšie.
Tu nejde ani tak o tradície

Podľa citovaného rektora tu vôbec nejde o to, že by protestoval proti nemožnosti dodržiavať napríklad cirkevné tradície Veľkej noci. Ide o to, že aj keby sa stretli rodiny, tak sa stretnú blízki ľudia, ktorí poznajú svoj zdravotný stav. Avšak v lesoparkoch, na nábrežiach, tam budú davy navzájom neznámych ľudí. Tak kedy je teda riziko nákazy väčšie či menšie?

Vládna schválila nové opatrenia: V čom spočívajú?
Vláda schválila nové opatrenia. Výnimku na cestu do prírody či individuálny šport budeme mať iba od 5:00 do 20:00. Rovnaká výnimka zaniká aj pre cestu do zahraničia za účelom rekreácie. Tá už nebude možná od 1:00 do 5:00, informuje ereport.sk.... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Timotej Dudka