Čo sa deje s vami, keď zomriete? Mladý muž prezradil, čo sa s ním dialo, keď bol „na chvíľu“ mŕtvy
30 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ľudstvo sa už dlhé stáročia usiluje zistiť, čo sa deje s ľudskou dušou po smrti. Tí, ktorí už „na druhom“ brehu boli, a potom sa vrátili medzi živých hovoria. No ich zážitky sa rôznia.


Medzi tých, ktorí mali možnosť na chvíľu nazrieť tam, kde sa normálni smrteľníci nedostanú, patrí aj 21-ročný Redditor. Bol desať minút klinicky mŕtvy. Aj jeho lekári napokon zachránili a vytrhli z pazúrov smrti. A tak mohol odpovedať na otázku, ktorá trápi nejedného z nás. Tiež opísal, čo sa dialo počas jeho smrti, informuje portál mysmezeny.sk.
Nebol tam žiaden Boh či Bohovia, duch ani duchovia či milovaní príbuzní

Ľudia, ktorí boli na krátky čas už de facto mŕtvi, ale napokon sa vrátili medzi živých, vyrozprávali svoje zážitky. Najmä kresťanské teórie o tom, čo bude s našou dušou po smrti, hovoria, že niektoré si to namieria pred nebeské brány. Duše tých, ktorí nežili tak, ako sa má, poputujú do ohnivých hlbín nekonečného zúfalstva. Sú však aj náboženstvá, ktoré tvrdia, že sa vrátime naspať na našu planétu Zem reinkarnovaní a začneme žiť úplne iný život.

Skúsenosť s tým, čo sa deje po smrti, mal na krátky čas aj 21-ročný Redditor, ktorý mal 3.júla 2017 náhlu zástavu srdca. Práve počas nej zažil to, čo poznáme pod pojmom klinická smrť. Aj on mal teda príležitosť zažiť, čo sa deje „na druhej strane“, teda po tom, keď zomrieme.

„Nebol tam žiaden Boh či Bohovia, duch ani duchovia či milovaní príbuzní, ktorí sú už po smrti alebo spomienky a myšlienky. Ani len tma. Len ničota,“ prezradil Redditor to, čo vnímal, keď na krátky čas zomrel. „Povedať, že som zažil ničotu, by bolo zľahčovanie, pretože to tak nebolo. V jednu chvíľu som bol pri vedomí a zrazu nie. Potom som bol opäť pri vedomí. Bolo to, ako keby prešlo niekoľko hodín, o ktorých som nemal žiadne tušenie,“ pridal mladík, ktorý zažil niečo, čo bežný smrteľník nie.

Pacientka po klinickej smrti opísala, ako sa „vznášala“ nad lekárom
21 | 02 | 2021 | sefredaktor

Nie je si úplne istý, či sa bojí smrti alebo myšlienky, že po smrti už nič nie je

Svoj zážitok Redditor prirovnal k scéne ako vystrihnutej z filmu. „Bolo to niečo podobné ako scéna z filmu, ktorá sa tam nakoniec neobjavila. Moja smrť sa naozaj stala, no bolo to, ako keby to išlo mimo mňa,“ opísal ešte mladý muž.

Napriek tomu, že nezažil žiaden druh z verejne známeho posmrtného života, stále verí, že by tam mohlo existovať niečo viac. „Mám pocit, že som asi nebol pripravený zažiť alebo vidieť posmrtný život. A možno je to tým, že ľudský mozog nie je schopný pochopiť a zažiť to, čo sa deje potom. A možno tomu verím, pretože musím, aby som mohol pokračovať ďalej vo svojom živote,“ vysvetľoval svoje pocity Redditor, ktorý má po tejto skúsenosti celkom iný pohľad na život.

Mladý muž sa teraz viac zamýšľa nad životom, láskou, smrťou a aj vlastnou osobou. Ako jeden z mála mal totiž príležitosť zistiť, čo sa s nami deje, keď zomrieme. Aj preto má teraz iný pohľad nielen na život, ale aj na smrť. „Nie som si úplne istý, či sa bojím smrti alebo myšlienky, že po smrti už nič nie je. Myslím, že si jednoducho budem ceniť svoj život a vďačiť za každú možnú príležitosť, ktorú mi prinesie,“ prezradil na záver „znovuzrodený“ Redditor.

Hoax: Nie, nemeckí vedci nedokázali existenciu života po smrti
V júni 2020 sa na slovenskom Facebooku objavil článok, v ktorom sa tvrdí, že nemeckí vedci dokázali, že život po smrti existuje. V skutočnosti ide o preklad článku z angličtiny, pričom originál bol prvýkrát zverejnený na satirickej stránke v... Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR