Ak ústavný súd spochybní núdzový stav, na Veľkú noc bude Slovensko opäť slobodné
30 | 03 | 2021 I editor01hd
Ak ústavný súd spochybní núdzový stav, na Veľkú noc bude Slovensko opäť slobodné. Opoziční poslanci aj generálny prokurátor Maroš Žilinka napadli ústavnosť uznesenie vlády o predĺžení núdzového stavu. Ústavný súd by mohol rozhodnúť už 1. apríla, informuje 1.pluska.sk.

Ak by dal ústavný súd za pravdu Žilinkovi a opozičným poslancom, Veľkú noc by Slovensko prežilo už bez obmedzení. Zastupujúci minister zdravotníctva a dezignovaný premiér Eduard Heger po stretnutí s konzíliom odborníkov povedal, že opatrenia nie je potrebné sprísňovať. Zároveň však straší, že ich uvoľňovanie by mohlo spôsobiť katastrofu, píše Pluska.

„Táto Veľká noc bude ešte iná, ale je dôležité, aby sme to zvládli. Chceme ten klesajúci trend udržať. Preto je dôležité, aby sme odolali a nepodľahli pokušeniu návštevy rodiny alebo tráviť čas s ľuďmi, ktorí nie sú z našej domácnosti. Cestujme len v rámci okresu, zvyky odložme na budúci rok,“ hlása Heger.

Rovnaký názor zastáva aj hlavný hygienik Ján Mikas. Podľa neho sú opatrenia nastavené správne. "Veľká noc je zlomová a je veľmi dôležité, ako budú ľudia dodržiavať nastavené opatrenia,“ tvrdí hygienický šéf.

Čo sa deje s vami, keď zomriete? Mladý muž prezradil, čo sa s ním dialo, keď bol „na chvíľu“ mŕtvy
Ľudstvo sa už dlhé stáročia usiluje zistiť, čo sa deje s ľudskou dušou po smrti. Tí, ktorí už „na druhom“ brehu boli, a potom sa vrátili medzi živých hovoria. No ich zážitky sa rôznia. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Na Zelený štvrtok, teda 1. apríla, by však mohol dať Ústavný súd SR bodku za obmedzeniami. Generálny prokurátor Žilinka spochybňuje určité časti vládneho uznesenia o predĺžení núdzového stavu. Ústavný súd v Košiciach má posúdiť, či obmedzenia základných práv a slobôd sú primerané účelu, ktorý sa má dosiahnuť.

Ľudia nemôžu chodiť na svoje chaty, keď sa nachádzajú v inom okrese. Takisto je obmedzená sloboda náboženského vyznania, čo je obzvlášť vo veľkonočnom období pre mnohých občanov veľmi nepríjemné.

Ústavný súd by sa mal podľa Žilinku pozrieť aj na pravidelné testovanie. Či vláda nenúti ľudí chodiť na antigénové testy pod hrozbou straty zamestnania. Bez preukázania sa negatívnym výsledkom na COVID-19 platí zákaz vychádzania a ľudia by nemohli chodiť do zamestnania. Rovnako má preskúmať zákaz vycestovania do zahraničia na dovolenku.

Exprezident Gašparovič o roku Matoviča: Jeho činy by mal problém zhodnotiť aj psychológ
30 | 03 | 2021 | editor01hd