Ak chce Taliansko predávať parmezán do Ruska, najprv musí uznať Krym ako jeho súčasť
30 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Taliansko musí uznať Krym ako súčasť Ruska, ak chce mať povolený vývoz parmezánu do krajiny. Uviedol to šéf Zväzu syrového priemyslu ako reakciu na žiadosť Ríma o zmenu ruského zákona, informuje portál RT.


Minulý týždeň taliansky veľvyslanec v Rusku Pasquale Terracciano trval na tom, aby Moskva vykonala zmeny v zozname odvetných sankcií uvalených Kremľom v reakcii na opatrenia Európskej únie v nadväznosti na otázku Krymu.

„Dúfame, že sa nám niekedy podarí prekonať systém sankcií a protisankcií, ale samozrejme je potrebné aj zmeniť politické podmienky,“ uviedol v piatok Terracciano pre Forbes. „Celé tie roky som trval na tom, že by sa mal upraviť zoznam sankcií,“ dodal.

Terracciano tiež poznamenal, že parmezán sa stal omylom súčasťou balíka opatrení proti dovozu produktov. A to aj keď je bezlaktózový, a teda nejde o čerstvý syr.

Putin odmieta prezradiť, akou ruskou vakcínou proti Covid-19 sa nechal zaočkovať
Vladimir Putin odmietol prezradiť, akou vakcínu proti Covid-19 sa nechal zaočkovať. Tiež vysvetlil, prečo nedostal vakcínu pred kamerami, ako to urobilo mnoho ďalších svetových vodcov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár


V reakcii na to šéf Zväzu syrového priemyslu Oleg Sirota uviedol, že Rusko od zavedenia protisankcií zlepšilo svoju výrobu parmezánu a akákoľvek zmena v zákonoch spôsobí bankrot mnohých ľudí. Podľa jeho názoru Taliansko nadmerne produkuje syr a chcú ním zaplaviť aj Rusko.

„Zničia náš trh tak, ako zničili sovietske hydinové farmy a kurací priemysel v 90. rokoch,“ uviedol.

"Ak sa však Rím skutočne chce dostať na ruský trh, existuje niečo, čo by mohli urobiť. Nech uznajú Krym," dodal na záver Sirota.

Rusko odsúdilo dôchodkyňu na 12 rokov väzenia za odovzdávanie vojenských tajomstiev ukrajinskej rozviedke
Ruský súd na Kryme odsúdil dôchodkyňu na 12 rokov väzenia za velezradu. Preukázal jej vinu za zasielanie informácií o Čiernomorskej flotile ukrajinskému vojenskému spravodajstvu, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Marek Molnár